Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave

Ambrozija

Pelinolistna žvrklja  
Angleško ime: Common ragweed  
Nemško ime: Aufrechte Ambrosie

Družina: košarnice (Asteraceae)

Razširjenost v Sloveniji in rastišče: Pelinolistna žvrklja, ki jo poznamo pod imenom pelinolistna ambrozija ali preprosto ambrozija, izvira iz Severne Amerike, od koder so jo v 19. stoletju zanesli tudi v Evropo. Razširjena je v nižinah po vsej Sloveniji. Pogosto raste na peščenih krajih, zlasti ob prometnih cestah, ob vodah, na nasipih in smetiščih, ob železnici, na robovih njiv in na zapuščenih njivah. Ponekod uspeva tudi v presvetljenih delih nižinskih gozdov.

Opis: Ambrozija je enoletnica. Rastlina v jeseni odmre in zimo preživi v obliki semen, ki kalijo od konca marca do začetka julija. Močno razvejana stebla nosijo na obeh straneh zelene, deljene liste, po obliki podobne pelinovim. Grozdasta socvetja na koncu poganjkov gradijo kimasti koški, v katerih so drobni rumenozeleni moški cvetovi. V prašnikih se razvije cvetni prah. Semena so trdoživa, lahko ostanejo kaljiva tudi trideset in več let.

Opraševanje: Z vetrom.

Druge vrste ambrozije v Sloveniji: V Sloveniji je splošno razširjena pelinolistna ambrozija. V sosednjih državah že beležijo pojav drugih škodljivih vrst ambrozij, kot so: A. trifida, A. coronopifolia, A. maritima in A. tenuifolia, katerih vnos in širjenje je potrebno preprečiti.

Čas pojavljanja cvetnega prahu: od druge polovice julija do konca septembra.

Alergenost: zelo visoka.

Glavni alergen: Glavni alergen cvetnega prahu ambrozije je Amb a 1, povzroča težave pri več kot 95 % posameznikov, preobčutljivih za cvetni prah ambrozije.

Navzkrižne reakcije: Z alergeni v cvetnem prahu pelina in drugih rastlin iz družine košarnic (regrat, kamilice, sončnice, krizanteme, škrlatni ameriški slamnik itd.) ter z nekaterimi alergeni, ki so prisotni v hrani (melona, lubenica, bučke, kumare, banana, sončnična semena).

Zanimivosti: Škodljiv vpliv ambrozije je mogoče preprečiti le z doslednim odstranjevanjem.
V Sloveniji je obvezno zatiranje ambrozije z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredbi o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia predpisano od leta 2010. V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content