Strokovnjaka NLZOH Uroš Lešnik in mag. Benamin Lukan sta včeraj na okrogli mizi z naslovom Kakovost zraka in zdravje ljudi v Škofji Loki predstavila meritve delcev PM10 v naselju Godešič v Škofji Loki. Trenutno so na voljo rezultati za obdobje december 2018 do februar 2019.

Napoved od 23. do 30. aprila 2019


Cvetni prah breze bo še vedno vplival na zdravje alergikov, vendar je večji del sezone že mimo. Sezono breze otežujeta sorodna gaber in hrast. V Primorju bo obremenitev s travami nizka, pri najbolj občutljivih se lahko lokalno pojavijo težave.

Za več informacij kliknite tukaj ali pišite na pelodinfo@nlzoh.si.

NLZOH je v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja Mestne občine Maribor raziskal kakovost
treh naravnih izvirov, ki jih občani pogosto uporabljajo kot vir pitne vode.

Dokument najdete tukaj.

Sezona v 16. tednu 2019 (15. 4. 2019 do 21. 4. 2019)

Število bolnikov z akutnimi okužbami dihal in z gripi podobno boleznijo nadalje upada. Delež na gripo pozitivnih vzorcev je 3% (pretekli teden 7,5%). Dokazali smo izključno influenco A. Delež vzorcev pozitivnih na RSV se je bil na 9%. V sosednjih državah število obolelih in delež pozitivnih vzorcev upada, dokazujejo skoraj izključno influenco A. Tudi delež na gripo pozitivnih vzorcev v Evropi je nadalje upadel in je znašal 20,4% (pretekli teden 23%). Naslednje poročilo bomo pripravili 8.5. 2019. Za več informacij kliknite tukaj.

Za več informacij kliknite tukaj

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob svetovnem dnevu vode v tednu med 18. in 22. marcem 2019 fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom nudimo cenejše preizkušanje vode.