Sezona v 40. tednu 2018 (1. 10. 2018 do 7. 10. 2018)

Sezona gripe se še ni začela. Od začetka šolskega leta zaznavamo pričakovani porast akutnih okužb dihal. V vzorcih so bili največkrat dokazani rinovirusi (povzročitelj prehlada) in virusi parainfluence, ostali virusi so manj pogosti. Pri majhnih otrocih je bil v nekaj primerih dokazan RSV.

Za več informacij kliknite tukaj

Napoved od 10. do 17. oktobra 2018

Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije je zaključena, izjema je SV Slovenija, kjer bo predvidoma nizka obremenitev zraka. V zraku so še vedno spore plesni.

Za več informacij kliknite tukaj.

Vsa vprašanja glede Dnevnika cvetnega prahu in obremenjenosti zraka z alergogenim cvetnim prahom lahko zastavite na:

tel: 01 520 57 28 ali
e-pošto: pelodinfo@nlzoh.si

Tema letošnjega strokovnega srečanja bo javno-zdravstvena mikrobiologija. Udeleženci srečanja bodo seznanjeni z javno-zdravstveno vlogo mikrobiologije v Sloveniji in z vpetostjo v evropski javno-zdravstveni sistem. 
Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano med drugim določamo tudi vsebnosti mikotoksinov v živilih.

Mikotoksini se glede na evropsko zakonodajo uvrščajo med onesnaževala. To pomeni, da so v živilu prisotni zaradi vplivov okolja. Živilo se s plesnimi, ki v stresnih pogojih lahko izločajo mikotoksine, okuži že tekom rasti. Plesni se lahko razrastejo tekom skladiščenja zaradi neustreznih pogojev hranjenja živila...
Vas zanima kakšen je zrak v notranjih prostorih, v pisarnah, šolah, v naših domovih, kjer preživimo 90 odstotkov časa? Vabimo vas k ogledu oddaje Ugriznimo v znanost, kjer boste izvedeli o zraku v notranjih prostorih. Zadnje raziskave kažejo, da je zrak v notranjih prostorih celo do 5-krat bolj onesnažen od zunanjega. Kakšen zrak torej dihamo, kako vpliva na nas in kaj lahko naredimo, da bo manj onesnažen?

Oddajo si lahko v celoti ogledate tukaj.