Sezona v 48. tednu 2019 (25. 11. 2019 do 01. 12. 2019)

Število obiskov zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni je nekoliko višje kot prejšnji teden le med šolarji in dijaki. V tednu 48/2019 je bil priliv vzorcev za testiranje na gripo in druge respiratorne viruse nekaj večji kot pretekli teden. Virus gripe je bil dokazan v 6%, RSV pa v 4% testiranih vzorcev. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo največ rinovirusov, adenovirusov in virusov parainfluence. V Evropi število primerov gripi podobne bolezni počasi narašča. Prevladuje influenca A, največ je podtipa A(H3N2).

Za več informacij kliknite tukaj

Letos je prelomno leto za slovensko kongresno-turistično industrijo. Po dolgoletnih prizadevanjih Kongresnega urada Slovenije in njegovih članov, je bil v letošnjem letu ob podpori Slovenske turistične organizacije, v sodelovanju s Kongresnim uradom pri Turizmu Ljubljana in 16-imi sodelujočimi partnerji; zagnan projekt Slovenski ambasadorski program. Program je zastavljen v skladu z dobrimi praksami v tujini, kjer destinacije beležijo številne uspehe, prav na račun uspešnega razvoja in vodenja kongresnih in konferenčnih ambasadorskih programov.
Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v letu 2008 z namenom, da bi podprl evropske države pri prizadevanjih za ohranjanje učinkovitosti antibiotikov, določil 18. november kot dan ozaveščanja o antibiotikih. Pobudi se je v 2015 pridružila Svetovna zdravstvena organizacija in teden okrog 18. novembra opredelila kot Svetovni teden antibiotikov, v letošnjem letu je to od 18.11. do 24.11.
V okviru projekta »Razvoj in nadgradnja mreže mobilnih enot za izvajanje preventivnih programov in programov za zmanjševanje škode na področju prepovedanih drog« izvaja NLZOH analize prepovedanih drog.

Sezona alergenega cvetnega prahu je za letos zaključena

Z aktualnimi poročili in napovedmi bomo nadaljevali predvidoma januarja ali februarja 2020. Začetek sezone bo odvisen od vremenskih razmer, prve zacvetijo leske, jelše in cipresovke.

Za več informacij kliknite tukaj ali pišite na pelodinfo@nlzoh.si.