Sezona v 12. tednu 2020 (1. 3. 2020 do 22. 3. 2020)

Število obiskov bolnikov z gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva je še nadalje upadalo. Nižji je bil tudi priliv vzorcev za testiranje na gripo in druge okužbe dihal. Zaradi obremenjenosti z diagnostiko za COVID-19 je manj tudi laboratorijskih poročil. Virus gripe smo dokazali v 6% vzorcev (prejšnji teden 8%). Delež influence tipa A je bil 25%. V v vzorcih iz primarnega zdravstva smo dokazali le influenco. RSV smo dokazali v 6% vzorcev.

Za več informacij kliknite tukaj

Napoved od 24. do 31. marca 2020

V nižinah poteka glavna sezona breze, jesena in gabra. Ohladitev je prinesla znatno znižanje obremenitve, ponovno povišanje pričakujemo ob koncu tedna.

Za več informacij kliknite tukaj ali pišite na pelodinfo@nlzoh.si.

 

Uporabnike NLZOH storitev obveščamo o novih sprejemnih časih za preiskave na SARS-CoV-2 na lokacijah Celje, Maribor, Ljubljana, Koper, Kranj in Novo mesto.

Uporabnike NLZOH storitev obveščamo, da smo v NLZOH uvedli preiskavo verižne reakcije s polimerazo z reverzno transkribcijo za dokazovanje koronavirusa SARS-CoV-2 na petih lokacijah:

  • Maribor,
  • Ljubljana,
  • Koper,
  • Novo mesto in
  • Celje. 

V mestu Vuhan na Kitajskem so konec leta 2019 zaznali kroženje novega koronavirusa, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2. Bolezen, ki jo ta virus povzroča so poimenovali COVID-19. Virus SARS-CoV-2 pri ljudeh povzroča obolenja dihal, ki se kažejo z vročino, kašljem in oteženim dihanjem. Pogosto se razvije pljučnica. Več informacij o poteku bolezni, virusu in različna navodila za ravnanje lahko dobite na spletni strani NIJZ.

 V NLZOH Oddelka za medicinsko mikrobiologijo v Mariboru in v Ljubljani izvajata testiranje vzorcev dihal bolnikov pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2.