Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave
Lupa

Določanje psihoaktivnih snovi v letu 2021

V letu 2021 smo na področju analiz prepovedanih drog v NLZOH analizirali 845 različnih vzorcev. Največji delež so predstavljali vzorci kokaina, in sicer 27 %. Sledi MDMA v obliki ekstazi tabletk ali v obliki kristalov z deležem 13 % ter amfetamin v deležu 11 %. Med ostalimi, ki jih pogosto zaznavamo, so še vedno LSD, ketamin, 2C-B in najrazličnejši benzodiazepini.

Cilj projekta, ki je del izvajanja preventivnih programov in programov za zmanjševanje škode na področju prepovedanih drog, je odkrivanje različnih novih psihoaktivnih snovi (NPS). V letu 2021 smo jih analizirali v deležu 19 % (159 vzorcev). Na področju EU je na seznamu EMCDDA novih psihoaktivnih snovi trenutno 872. Na letni ravni jih je na novo potrjenih več kot 40.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je del EWS mreže (Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi) in skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tedensko poročamo o zaznanih substancah, ki so nove psihoaktivne snovi (NPS), spojine z zelo visoko vsebnostjo, lažne tabletke ipd. Vzorce sprejemamo po različnih sprejemnih točkah v Sloveniji.

Nove psihoaktivne snovi v Sloveniji

V NLZOH smo v lanskem letu identificirali 38 različnih NPS. V več primerih smo potrdili različne sintetične kanabinoide, najpogosteje snovi ADB-BUTINACA in MDMB-4en-PINACA, ki sta tudi na seznamu spojin za podrobno spremljanje zaradi nevarnih učinkov. Zelo pogosto so na seznamu NPS zastopani tudi sintetični katinoni. V laboratoriju smo potrdili N-etilheksedron, eutilon, 4-CMC in druge predstavnike. V zadnjih letih pa se povečuje število sintetičnih opioidov, ki predstavljajo nevarnost za predoziranja. V okviru projekta smo opazili trend naraščanja teh snovi.
Kot prvi smo potrdili prisotnost dveh sintetičnih opiodov v lažnih oksikodon tabletah. Šlo je za brorfin in etonitazepin, ki sta od tedaj pod drobnogledom. Poleg teh dveh sintetičnih opiodov smo v lanskem letu identificirali še metonitazen in etazen.

Sodelovanje z Združenjem DrogArt

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content