Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Nezaželene obiskovalke

V večstanovanjskih objektih in pisarnah se lahko kadarkoli v letu naselijo faraonske mravlje. Nezaželene obiskovalke gnezdijo v notranjosti stavb, kjer je toplo in vlažno. Hitro si poiščejo hrano in pot do nje signalizirajo ostalim mravljam. Ker so majhne in živijo v kolonijah, njihovo odstranitev pogosto zahteva strokovno pomoč.

Faraonske mravlje  (lat. Monomorium pharaonis) izvirajo iz tropov in so si svoje domovanje, kot večina mravelj, našle po vsem svetu. Pri nas jih srečamo predvsem v stanovanjskih stavbah ter poslovnih prostorih, kot so npr. pisarne.

Nepozorno oko faraonke zaradi svetlo rumene barve in trupa velikega največ 2mm stežka opazi. To je pogosto razlog nesoglasij stanovalcev večstanovanjskih stavb, saj eni opozarjajo, da so mravlje povsod, drugi mirno trdijo, da jih v njihovem stanovanju ni in je to problem zgolj tistih z manjšim higienskim standardom bivanja. Resnica je seveda daleč od tega, saj kot vse mravlje, tudi faraonke niso neposreden pokazatelj slabega higienskega stanja.

Življenje v koloniji

V svojem življenju lahko matica izleže na stotine jajčec, iz katerih se pri 27° C in 80 % relativne vlage v 5 do 7 dneh izvalijo larve. Iz jajčec pa do spolno dozorele mravlje po navadi traja 38 do 45 dni. Zaradi ugodnih, predvsem pa stalnih razmer v stavbah, se faraonke množijo celo leto. Kolonije se širijo z rojenjem, med katerim se ena od matic z delavkami in zalego odcepi in ustvari novo kolonijo. Te sorodne kolonije, čeprav ločene, ostajajo povezane in ne tekmujejo npr. pri nabiranju hrane.

Iskanje hrane

Za razliko od domačih mravelj faraonke jedo tudi beljakovinsko in maščobno hrano, celo mrtve insekte. Najraje imajo živila z visoko vsebnostjo beljakovin ali ogljikovih hidratov. Ko mravlje najdejo vir hrane, s pomočjo feromonov signalizirajo ostalim pot. Hitro se naredi dvosmerna kolona, ki razpoložljivo hrano pospravi v gnezdo.

Faraonske mravlje gnezdijo v notranjosti stavb, kjer je toplo in vlažno, zato lahko sklepamo, da se gnezda nahajajo v votlih stenah (ali razpokah) kopalnic ali kurilnic, v raznih vertikalnih kinetah, v katerih so vodi kanalizacije, sanitarne vode in elektrike ipd.. Za iskanje hrane uporabljajo odprtine v stenah, špranje med cevmi in stenami, nezatesnjene dele pohištva ter cevi električne napeljave.

Kako se jih rešimo

Redna uporaba preparatov, ki so na voljo v prodaji, bo vsekakor zmanjšala populacijo faraonk. Pri nakupu moramo biti pozorni, da so uporabljeni preparati namenjeni prav zatiranju faraonk. V obdobju zatiranja pa moramo še dodatno poskrbeti za čistočo in redno odstranjevati vse odpadke kot tudi dodatno skrbeti za tesnjenje embalaže hrane. Če pri tem nismo uspešni, predlagamo klic strokovnemu izvajalcu. V primeru večstanovanjskih stavb se v reševanje situacije vključi upravitelj objekta (uredi soglasje za tretiranje čim več stanovanj), ki naroči dezinsekcijo pri strokovnem izvajalcu.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content