Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Odstranjevanje posteljnih stenic

Cimex lectularius in Cimex hemipterus

Posteljnih stenic se ne smatra kot zdravju škodljive, je pa sobivanje z njimi zelo neprijetno. Problem prisotnosti posteljnih stenic je predvsem v negativnem vplivu na psihično počutje ljudi, poleg tega pa so lahko problem alergične reakcije na njihove ugrize – srbenje, pordečitev in otekline, vse do težjih alergičnih reakcij.

V zadnjih letih so pritožbe glede posteljnih stenic dramatično narasle po vsem svetu. Na problem ne smemo gledati z vidika povezanosti z revščino ali s pomanjkanjem osnovne higiene, temveč nas stenice lahko doletijo na vsakem koraku.

Prevladuje mišljenje, da so se posteljne stenice prvič zbližale s človekom v eri jamskega človeka. Sledile so nam iz jam na oblačilih iz živalske kože in od nekdaj veljajo za podeželske in mestne škodljivce. Posteljne stenice so dokumentirane v literaturi že v 17. stoletju. Skozi II. svetovno vojno se je njihovo število močno zmanjšalo s povečano uporabo novih sintetičnih insekticidov kot je DDT.

Do pred kratkim se je populacija posteljnih stenic močno znižala in se niso nikjer po svetu smatrale kot kakšen pomemben škodljivec. V sedemdesetih letih so celo poklicni izvajalci DDD (dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije) smatrali težave zaradi posteljnih stenic kot redkost. V zadnjih dveh desetletjih pa so se posteljne stenice ponovno pojavile po svetu.

Za nedavno ponovno razširjenost se kot vzrok pogosto navaja hitro povečanje mednarodnih potovanj. Seveda je to lahko razlog, saj so se vsi stadiji razvojnega cikla tega škodljivca sposobni transportirati v prtljagi, oblačilih, posteljnini in opremi. Stenice se lahko naselijo v prevoznih sredstvih (letala, ladje, vlake, avtobuse, …) in bivališčih (hotelske sobe, domovi, …). Najpogosteje posteljne stenice najdemo na lokacijah z visoko frekvenco spreminjanja zasedenosti, kot so to hoteli, hotelski in apartmajski kompleksi.

Take okužbe s stenicami običajno niso odraz slabe higiene ali slabega vzdrževanja, čiščenja; Razlog je v dejstvu, da je najemnik nekje prišel v stik z posteljnimi stenicami in jih pustil za seboj.

GLOBALNO POVEČANJE RAZŠIRJENOSTI STENIC JE ZARADI VEČ VZROKOV:

 • Povečanje mednarodnih potovanj v zadnjem desetletju;
 • Povečanje kratkotrajnih postankov v hotelskih sobah zaradi poslovnih potnikov, letalskih posadk in turistov.
 • Ponovna uporaba pohištva, opreme, žimnic in divanov, okuženih z stenicami in bi morali biti uničeni;
 • Rezistenca povzročena zaradi neučinkovitih obdelave;
 • Neugotovljene okužbe, kjer popikane osebe nimajo prepoznavnih reakcij na pike.

RAZVOJNI KROG

Posteljne stenice (Cimex spp.) so žuželke, ki nimajo kril (imajo zakrnela krila) in so trebušno-hrbtno sploščene. Odrasla posteljna stenica je rdečkasto rjave barve. Odrasla je velika 5-6 mm medtem ko lahko nakrmljena s krvjo meri skoraj 10 mm. Oblika odrasle ni preveč različna od peške jabolka.

Samička posteljne stenice izleže od enega do dvanajst jajčec na dan. Jajčeca običajno odloži na grobe površine ali v špranje in razpoke. Jajčeca so obložena s lepljivo snovjo tako, da se lahko prilepijo na površino na katero so bila odložena. Jajčeca so kremnega odtenka, so rahlo upognjena, velikosti približno 1mm.

Larve (nimfe) se izležejo po desetih dnevih. Imajo nepopolno preobrazbo. Larve so podobne majhnim posteljnim stenicam in takoj pričnejo s hranjenjem. Obstaja pet larvalnih faz, ki imajo podobno obliko kot odrasla, vendar je barva na začetku v prvi fazi prozorna in kremna, v kasnejših fazah pa postaja temnejša. Velikost v razvoju je med 1 in 4 mm, odvisno od razvojne faze. Za levitev in razvoj v naslednjo fazo potrebujejo kri gostitelja. Larve se levijo pet krat preden dozorijo v odraslo stenico.

Posteljne stenice ne letijo in ne skačejo. Se plazijo povsod, najbolj pa po gladkih površinah.

HRANJENJE

Za dosego odraslega stadija potrebujejo posteljne stenice redne krvne obroke. Hranijo se, ko so ljudje v mirujočem stanju, kar pomeni, da so najaktivnejše ponoči, ko počivamo. Po hranjenju zapusti gostitelja. So izredno prilagodljive v okolju. Krvni obrok si zagotovi z le nekajminutnim sesanjem. V kolikor je med hranjenjem motena, se lahko nekajkrat vrne na mesto hranjenja preden se vrne v skrivališče, kjer prebavlja obrok. Nato se lahko za hranjenje ponovno pojavi tri ali štiri dni pozneje. Brez hrane lahko preživi več mesecev.

PIKI POSTELNJIH STENIC IN POSLEDICE

Prvi znak težav s posteljnimi stenicami pri mnogih ljudeh so piki. Stopnja odziva na pike se pri ljudeh močno razlikuje. Pri nekaterih ljudeh posledice pika izginejo v nekaj urah, pri drugih pa srbečica in vnetje trajata lahko tudi nekaj tednov.

Nastanek klinične reakcije ugriza (pika) posteljne stenice lahko tudi zamuja, včasih tudi 9-14 dni. To pa lahko privede do zmede, saj ne vemo kje in kaj je ugriz povzročilo. Če je popotnik prespal v tem času na več lokacijah, je skoraj nemogoče določiti kje se je izpostavljenost pojavila. Ni poznanih povezav med posteljnimi stenicami in prenosom bolezni (okužbe krvi gostitelja).

Do pika običajno pride med spanjem žrtve (gostitelja). Pik je trenutno neboleč vendar nadalje povzroči tipično razdraženost in vnetje. Stenice ob piku vbrizgajo majhno količino anastetika z antikoagulantom, da zaščitijo svoj obrok (kri) pred strjevanjem. Ta mešaninca kasneje povzroči vnetje. Vsaka posteljna stenica lahko piči v eni noči večkrat, kar povzroča videz hujše okužbe, kot dejansko je. Posamezniki se na pike odzivajo zelo različno tako po obsežnosti kot tudi časovno. Ob vsakem piku se lahko pojavi majhna trda otekla belkasta maroga. Lahko se kaže v skupini po tri ali štiri. Spremlja jih mučno srbenje, ki lahko traja od nekaj ur do nekaj dni. V redkih primerih se lahko pojavi alergična reakcija, v teh primerih je nujna medicinska pomoč. Na močno onesnaženih področjih lahko pride do vdora zunanjih dražil v rano, kar povzroči še mnogo neprijetnejšo reakcijo.

KAKO LAHKO PREVERIMO ALI IMAMO STENICE V SVOJEM DOMU?

Odraslo posteljno stenico je težko odkriti, kajti s svojim sploščenim telesom se lahko skrije, zavleče v ozke špranje in razpoke. V nekaterih primerih jih lahko najdemo v tako ozkih razpokah, da bi vanje težko porinili list papirja. Mlade posteljne stenice je še toliko težje najti ker so prosojne.

Pregled

Da bi ugotovili kje se posteljne stenice nahajajo oziroma skrivajo, je potrebno izvesti skrben pregled.

Iščemo fizične indikacije, ki so opisane v nadaljevanju. Nadzor najprej osredotočimo na spalnico, posebaj na posteljo. Najprej pregledamo obe strani vzmetnice, posebno se posvetimo našitkom okoli robov in gumbov na vzmetnici. Sledi pregled okvirja postelje. Ne pozabimo na spodnji del letvenih mrež. Skrbno pregledamo vse špranje ali razpoke na ogrodju postelje, v katerih bi se lahko posteljne stenice skrivale in prebavljale svoj krvni obrok. Po tem pregledamo okvirje oken in vrat, razpoke na tleh, letve za pričvrstitev tapisonov, vse kote v sobi, letvice okoli spodnjega roba zidu, električne vtičnice, pohištvo, slike, tapete, gube v zavesah, odlepljene tapete, špranje v ometih, stropne ornamente, itd.

Fizične indikacije, ki jih iščemo:

 • Fekalne sledi

To so zelo majni iztrebki posteljnih stenic in so zelo specifični za posteljne stenice. Večja kot je infestacija, večje je število teh znakov. Eden najboljših testov za ugotavljanje ali gre za posteljne stenice je, da na madež nanesemo malo vode. Madeži iztrebkov posteljnih stenic se bodo progasto razmazali ob stiku s tekočino.

 • Žive posteljne stenice

Pogosta je napačna predstava, da so posteljne stenice premajhne, da bi jih opazili. To ne drži. Čeprav so majhne, jih lahko opazimo s prostim očesom, lahko pa si pomagamo tudi s povečevalnim steklom.

 • Stare odvržene pokožnice (levi)

Pokožnica posteljne stenice je običajno oblike posteljne stenice, debeline papirja in neprozorna. Če najdemo pokožnice so žive posteljne stenice nekje v bližini.

 • Krvni madeži na posteljnini

Okužbo s posteljnimi stenicami lahko prepoznamo tudi po krvnih madežih zdrobljenih posteljnih stenic ali po izločkih rjaste barve (običajno temnih) na rjuhah, vzmetnicah, posteljnih pregrinjalih in stenah. Krvavi madeži skupaj s piki so pogosto prvi znaki, na katere naletimo v hotelski sobi.

 • Sladkoben odvraten vonj

Okužbo s posteljnimi stenicami lahko nekateri ljudje zaznajo kot sladkoben odvraten vonj. Tak vonj običajno spremlja izredno močno okužba. Kot stalen stanovalec takšnega prostora, tega vonja morda ne boste zaznali.

KAKO LAHKO PREPREČIMO PRENOS STENIC V SVOJ DOM?

Mnogo lažje je vzpostaviti običajne postopke, s katerimi si zagotovimo, da naše bivališče ne bo okuženo, kot pa se znebiti kakršnekoli okužbe, četudi majhne, ko je ta že enkrat prisotna.

Posteljne stenice velikokrat prinesemo nenamerno domov s potovanja. Zmanjšanje tveganja, da jih prenesemo v domove vključuje:

 • Zmanjšamo možnosti okužbe prtljage;
 • Pazljivo pregledamo hotelske vzmetnice in sobo na prisotnost stenic;
 • Potovalke in oblačila družinskih članov ali obiskovalcev, ki so potovali, pregledamo za prisotnost posteljnih stenic ali njih znakov. Ob povratku s potovanja si vedno vzemimo čas ob razpakiranju prtljage za skrbni pregled le te na prisotnost stenic. Najbolje je, da to storite nad banjo (bela in gladka površina).

Nobenega potencialnega vira stenic ne smemo prinesti v naš dom. Kateri koli predmet, ki bi lahko bil okužen, ne smemo vnesti v naš dom, preden ga skrbno ne pregledamo. To vključuje vnos rabljenega pohištva, postelj, posteljnine in opreme za dom.

Dobre higienske prakse so bistvene za zaščito našega doma pred posteljnimi stenicami. To vključuje pogosto sesanje vzmetnic in preprog. V kolikor pogosto potujemo ali imamo veliko obiskovalcev, je modro vzpostaviti poleg rednega čiščenja tudi redni pregled na morebitno prisotnost posteljnih stenic. To bo zmanjšalo možnost večje okužbe.

KAKO ZAVRŽEMO INFESTIRANE MATERIALE?

Po sesanju takoj odstranimo vsebino sesanja v plastično vrečko, jo dobro zatesnimo in odložimo v zabojnike za smeti zunaj bivališča. S tem postopkom preprečimo ulovljenim posteljnim stenicam pobeg iz sesalca in ponovno širitev okužbe.

Odlaganje okuženih predmetov, kot so na primer stare vzmetnice, lahko predstavlja problem. Brez previdnega in skrbnega ravnanja lahko povzročimo razširitev okužbe na druge površine in predmete, s čemer postane zatiranje težavnejše. Ko premikamo okužene predmete moramo upoštevati naslednja opozorila:Zavijemo in zatesnimo predmete, ko so ti še v okuženem prostoru. V kolikor jih premaknemo prej, lahko problem razširimo. Zavite in zatesnjene predmete premaknemo po najkrajši poti iz zgradbe, direktno na deponijo. Če shranjujete ali puščate zavite in zatesnjene predmete začasno na javno dostopnih mestih za čas do odvoza na deponijo je pomembno, da take zavitke označimo z »Infestirano/okuženo – stenice«. Pod nobenimi pogoji ne smemo pošiljati ali podarjati investiranih predmetov v nadaljnjo uporabo.

KAJ STORIMO, ČE IMAMO V STANOVANJU STENICE?

Ne smemo:

 • premikati pohištva in opreme med prostori,
 • odnašati posteljnine, oblačil in stvari iz okuženih prostorov,
 • odlagati starega pohištva ali opreme, preden to ni bilo obdelano.

V primeru, ko opazite ali sumite na okužbo s posteljnimi stenicami, navežete stik s poklicnim izvajalcem dezinsekcije.

ZATIRANJE STENIC S STRANI POKLICNEGA IZVAJALCA DEZINSEKCIJE

Zatiranje stenic je težavno in zahtevno. Zahteva tesno sodelovanje med izvajalcem dezinsekcije in naročnikom. Pri zatiranju posteljnih stenic se moramo zavedati, da tu ni čudežev in rešitve preko noči.

Dezinsekcije se izvajajo vsaj 2x zapovrstjo v nekaj tedenskem razmaku. Kombinira se uporaba različnih metod aplikacije in insekticidnih sredstev.

Dezinsekcija stenic se izvaja s fizikalnimi in kemičnimi metodami.

Fizikalne metode:

 • Visoka temperatura.

– Uporaba aplikatorja vročega zraka – okužen prostor zagrejemo na 60C.

– Uporaba aplikatorja suhe pare.

– Uporaba parnega sesalca.

 • Nizka temperatura:

– Uporaba aplikatorja suhega ledu.

Kemične metode:

 • Obrizgavanje površin z insekticidom.
 • Zadimljanje prostorov z insekticidom.

Stroški zatiranja  stenic so vezani na obsežnost problematike in so odvisni tako od porabe materiala, kot porabljenega časa ter preostalih stroškov povezanih z uničevanjem stenic.

Več informacij glede zatiranja stenic najdete tukaj.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content