Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Rezultati testov za določanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2

S testom za določanje protiteles proti SARS-CoV-2 dokazujemo prisotnost teh protiteles v krvi.
Večina testov za določanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2 ugotavlja prisotnost protiteles, ki so usmerjena proti delu virusa, ki je tudi osnova cepiva. Zato je zelo verjetno, da so dokazana protitelesa nastala, ker smo bili v preteklosti okuženi z virusom SARS-CoV-2 (okužba s simptomi ali brez) ali pa ker smo bili cepljeni s cepivom proti SARS-CoV-2.

Česa nam ne pove rezultat testa?

Protitelesa IgG so le del kompleksnega imunskega odziva organizma, ki lahko zagotavlja različno stopnjo zaščite pri okužbah (lahko popolnoma prepreči okužbo, lahko prepreči kužnost (okužbe ne prenašamo na druge ljudi), lahko nas zaščiti pred simptomatsko ali pred težko okužbo ali pa nas zaščiti pred smrtjo zaradi bolezni). Zato zgolj rezultata testa za določanje protiteles ni mogoče posplošiti na zaščito ali ne-zaščito pred okužbo z virusom in pred obolenjem.

Virus SARS-CoV-2 poznamo relativno kratek čas. Spremenljivk, ki vplivajo na kompleksni imunski odziv organizma, je veliko, njihov vpliv pa še ni popolnoma raziskan. Zato še vedno ni zagotovo znano, koliko časa bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, ni zagotovo znano, kakšno stopnjo zaščite pred okužbo zagotavljajo protitelesa in ni zagotovo znano, ali je možna ponovna okužba. Prisotnost protiteles proti SARS-CoV-2 v krvi nam tudi ne pove, koliko časa je minilo od okužbe ali cepljenja. Zato za enkrat velja, da zgolj na podlagi testa za določanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2 ne moremo sklepati na stopnjo zaščite pred okužbo in obolenjem ter sprejemati dokončnih odločitev glede cepljenja.

Rezultat serološkega testa za določanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2 se podaja kot pozitiven ali negativen, poleg tega se semikvantitativno izraža v enotah na mililiter. Rezultatov različnih testov za določanje protiteles proti SARS-CoV-2 za enkrat med seboj ni mogoče primerjati. Razpoložljivi testi različnih proizvajalcev imajo lahko različno zasnovo in lastnosti (na primer nekateri testi določajo IgG protitelesa, drugi pa skupna protitelesa, poleg tega različni testi rezultate podajajo v različnih enotah). Mednarodne enote za serološke teste za določanje protiteles proti SARS-CoV-2 še niso določene, saj so za to potrebni kompleksni postopki standardizacije, ki v kratkem obdobju kroženja virusa v populaciji in razvoja seroloških testov za določanje protiteles proti SARS-CoV-2 še niso dokončani. Zato tudi strokovne smernice referenčnih organizacij, ki bi »zaščito« lahko povezovale z vrednostjo protiteles IgG, še niso določene.

Razlaga rezultatov testov

Rezultat je NEGATIVEN:

  • Z opravljenim testom nismo zaznali protiteles IgG proti virusu SARS-CoV-2 v krvi.
  • To zelo verjetno pomeni, da nismo bili v stiku z virusom, ki povzroča COVID-19 in nismo bili cepljeni.
  • Opomba, pri okužbi: protitelesa IgG se pojavijo od 5 dni do 3 tedne po začetku bolezni, včasih šele 5 tednov po okužbi. V začetku bolezni je zato rezultat testa na prisotnost protiteles IgG lahko negativen.
  • Opomba, po cepljenju: pri precejšnjem delu oseb, cepljenih z vektorskim cepivom, se protitelesa pojavijo šele nekaj tednov po drugem odmerku. Po prvem odmerku cepiva in kmalu po drugem odmerku cepiva je rezultat testa na prisotnost protiteles IgG lahko negativen.

Rezultat je POZITIVEN:

  • Z opravljenim testom smo zaznali protitelesa IgG proti virusu SARS-CoV-2 v krvi.
  • To zelo verjetno pomeni, da smo bili v stiku z virusom, ki povzroča COVID-19 (smo preboleli okužbo, s simptomi ali brez simptomov), ali pa smo bili cepljeni in smo proti virusu razvili protitelesa.
  • Pozitiven rezultat testov za dokazovanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2 prikaže le del kompleksnega imunskega odgovora, ki v primeru okužbe s SARS-CoV-2 ali po cepljenju še ni popolnoma raziskan, zato v Sloveniji (in to velja za večino sveta) rezultat testov za določanje protiteles ni sprejet kot dokaz, da je preiskovanec bolezen prebolel, da je zaščiten pred okužbo ali da ni kužen. Zato rezultat  nima pravno – administrativne veljave.
  • Rezultat testa za dokazovanje protiteles IgG proti SARS-CoV-2 je v tem trenutku lahko le orientacija za preiskovanca in njegovega zdravnika: če je pacient imel značilne simptome za COVID-19 ali je bil v stiku z obolelim za COVID-19 in je test na protitelesa IgG pozitiven, je verjetnost, da je prebolel COVID-19 zelo velika.
  • Glede cepljenja je, ne glede na morebiten pozitivni rezultat testa za določanje protiteles proti SARS-CoV-2, potrebno upoštevati uradna navodila za cepljenje.
Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content