Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave

Napoved

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Poteka glavna sezona trav z visokimi obremenitvami. V Primorju bodo poleg trav zrak obremenjevali še alergeni oljke in krišine.

Napoved od 14. do 16. junija 2021

Vreme v prihodnjih dneh bo naklonjeno sproščanju cvetnega prahu in posledično višjim obremenitvam zraka. Glavni alergen v zraku bo cvetni prah trav, v nižinah bo obremenitev visoka. Cvetenje trav se je pomaknilo tudi višje v hribe.

Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Prisotna bodo zrna kislice, nekoliko več bo trpotca. Poleg naštetih bo v zraku tudi cvetni prah bezga , bora in kopriv, ki so za alergije manjšega pomena. Cvetni prah sprošča lipa, cvetnega praha je v zraku v splošnem malo, njen močan vonj lahko povzroča iritacijo sluznic dihal.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka do srednje visoka in oljke srednje visoka. V zraku bo še prisoten cvetni prah trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), lipe in koprivovk (koprive in krišine). Pričakujemo prva zrna pravega kostanja.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, pogosta alergena rodova sta Cladosporium in Epicocum. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

  • Za žive meje pogosto uporabljamo liguster (kalino), alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.
  • S košnjo se neposredni vir cvetnega prahu trav zmanjšuje. V naseljih naj bodo zelenice, rekreacijske površine in otroška igrišča pokošeni.
  • Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, glicinija). Dražilno lahko vplivajo tudi lahko hlapne organske spojine, ki jih sprošča oljna repica.

Napovedi za Evropo so dostopne na SILAM.
Desno izberite želeni parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Področja
Storitve
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content