Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave

Napoved

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Nadaljuje se sezona breze in jesena, možne bodo visoke obremenitve. V Primorju bo prevladoval cvetni prah gabra.

Napoved od 8. do 14. aprila 2021

Sezona visokih obremenitev zraka se je začasno prekinila s snegom in nizkimi temperaturami.  Obremenitev z brezo se bo postopoma povečevala, v petek pričakujemo srednje visoko obremenitev, od sobote dalje pa bodo ponovno možne visoke obremenitve. Dodatno obremenitev s sorodnimi alergeni bo prispeval gaber, obremenitev bo visoka. V zraku bo srednje visoka do visoka obremenitev z jesenom, prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah topola, vrb, javorja, hrasta, cipresovk in tisovk. Pojavljajo se že prva zrna platane in bukve.

V Primorju je hladno vreme znižalo obremenitev, v prihodnjih dneh bo v zraku prevladoval cvetni prah gabra, obremenitev z brezo bo nizka. Sezona cipresovk in jesena se nadaljuje. Prisoten bo cvetni prah hrasta, platane, topola in vrbe.

Dobro je vedeti:

  • Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve, pravega kostanja). Ob uživanju nekaterih vrst surovega sadja in zelenjave se lahko pojavi sindrom alergije v ustih, občutek srbenja v ustih, ustna sluznica tudi oteče.
  • Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Drevesa sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki se nalaga na bližnjih površinah.
  • Cveti forzicija, žužkocvetna oljkovka,  v stik z alergenim cvetnim prahom pridemo le neposredno ob rastlini ali s šopki v notranjih prostorih. Splošno so v zraku le posamezna zrna.

Napovedi za Evropo so dostopne na SILAM.
Desno izberite želeni parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Področja
Storitve
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content