Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

31. maj – svetovni dan brez tobaka

Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije

Letošnji Svetovni dan brez tobaka poteka pod geslom »Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije«. Uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladostniki v Sloveniji narašča, kar je zelo zaskrbljujoče. Ti izdelki namreč vsebujejo nikotin, eno najbolj zasvojljivih substanc, pri čemer so otroci in mladostniki bolj dovzetni za razvoj odvisnosti kot odrasli. Čeprav imamo v Sloveniji že uvedene številne učinkovite ukrepe za nadzor nad tobakom, smo letos v zakonodajo dodali nove ukrepe za zmanjševanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov, zlasti med mladimi. Najpomembnejši med novimi ukrepi je prepoved arom v elektronskih cigaretah, saj so ravno arome eden glavnih razlogov, zaradi katerih mladi posegajo po teh izdelkih.

»Letos smo se ponovno pridružili najnaprednejšim državam v Evropski uniji (EU) in širše, saj je pred kratkim, 24. aprila, stopila v veljavo novela Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki s strožjimi ukrepi naslavlja nove tobačne in nikotinske izdelke,« je povedala dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je pristojni organ Ministrstva za zdravje za prejemanje, shranjevanje, obravnavo, analiziranje in objavljanje podatkov ter meritve emisij iz tobačnih in povezanih izdelkov.

Lovro Arnuš in Lucija Smojver z NLZOH sta povedala, da : »Nadzor opravljamo v okviru Skupnega portala EU (angleško The EU Common Entry Gate, EU-CEG), kamor proizvajalci vnesejo vse podatke o izdelku, kot so na primer sestavine, emisije in drugi toksikološki podatki o snoveh, ki jih vsebuje izdelek. V zadnjih dveh letih opažamo povečano število notifikacij za ogrevane tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje (vključno z ogrevanimi zeliščnimi izdelki). Pri elektronskih cigaretah je opazno povečanje števila izdelkov za enkratno uporabo z različnimi aromami. Med temi izdelki je trenutno na trgu zelo malo takih z aromo tobaka, zato po uveljavitvi sprememb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki prinaša prepoved vseh arom, razen tobačnih, pričakujemo velik upad teh izdelkov na slovenskem trgu. Med zeliščnimi izdelki za kajenje in ogrevanje se pojavljajo predvsem izdelki na osnovi čaja in industrijske konoplje. S tega vidika nas skrbi, da ti izdelki niso več le sredstvo za dovajanje nikotina, temveč tudi drugih učinkovin, na primer kanabinoidov. Niso pa vsi novi nikotinski izdelki (kot na primer nikotinske vrečke), ki se trenutno pojavljajo na trgu, predmet poročanja v EU-CEG, zato NLZOH nima pregleda niti nad stanjem teh izdelkov na trgu niti nad vsebnostmi nikotina v njih. Izdelki so problematični z več vidikov, kot so: enostavnost uporabe, prisotnost različnih arom, ki se jih v elektronskih cigaretah ukinja, in pomanjkanje podatkov o dejanski vsebnosti nikotina,« .

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content