Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Dijaki v laboratoriju

Vsako leto v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano gostimo dijake, ki pod mentorstvom naših strokovnjakov delajo posebne raziskovalne naloge. Tudi letošnje leto ni izjema. S pripravo nalog se učijo samostojnega raziskovalnega dela in soodgovornosti za razvoj okolja, v katerem živijo.

Z raziskovalnimi nalogami do priznanj …

Na tekmovanju Mladi za napredek Maribora je dijakinja Julia Likar Kresse iz II. gimnazije Maribor letos za raziskovalno nalogo z naslovom “Nad biofilme bakterije Pseudomonas aeruginosa z njenimi naravnimi sovražniki – bakteriofagi” prejela 1. mesto in zlato priznanje ter se tudi uvrstila na državno tekmovanje. 

… in do uporabnih rezultatov

V raziskovalni nalogi smo preverjali, ali lahko bakteriofage bakterije P. aeruginosa, ki smo jih izolirali iz odpadne vode, uporabimo, da zmanjšamo količino že nastalega biofilma na različnih površinah, kot so kovinski vijak vodovodne pipe, plastični filter ter del urinskega katetra. To so površine, kjer bakterija P. aeruginosa v bolnišničnem okolju lahko tvori biofilme.

Z bakteriofagi smo uspeli delno zmanjšati količino biofilma, najuspešnejši so bili na urinskem katetru. Ti rezultati kažejo na potencialno, alternativno uporabo bakteriofagov za zmanjševanje kontaminacije površin.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content