Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Igrače in njihova varnost

Vsak med nami je prav gotovo prišel v stik z igračo kot otrok, kot odrasel pa vsaj v trenutku, ko je drugega otroka želel razveseliti s primerno igračo. Če se ob tem znajdemo v dilemi, je dobro vedeti, da se za igrače, ki so označene z oznako CE, domneva njihova varnost.

Po potrebi se domnevna varnost igrač predvsem na podlagi zahtev Zdravstvenega inšpektorata preverja s posebnimi analizami in preskusi. Tudi slovenski proizvajalci igrač željo preveriti svoje izdelke in dokazati njihovo skladnost glede na predpise oziroma standarde. Tako na NLZOH ugotavljamo, ali je določena mejna vrednost presežena, določena lastnost neskladna.

Za zdravje otrok

Vse snovi, ki so v igračah omejene ali prepovedane, so nevarne in lahko ogrožajo zdravje otrok, če se ugotovijo koncentracije, ki so višje od dovoljenih ali pa prisotnost snovi, ki so prepovedane. V ta namen so določeni predpisi, standardi, ki omejujejo veliko kemijskih snovi, ki imajo lahko škodljiv vpliv na zdravje otrok, še posebej, če so igrače namenjene otrokom, mlajšim od treh let, ki igrače dajejo v usta, jih grizejo … Kemijske snovi, ki so potencialno nevarne, so zato omejene v Prilogi II Uredbe o varnosti igrač. Razen kemijskih lastnosti, so lahko nekatere igrače neprimerne oziroma nevarne tudi z vidika mikrobioloških lastnosti. Primer takšnih igrač so prstne barve, tekočine za “milne mehurčke”, pa tudi druge

Pri svojem delu smo preverjali že vse vrste igrač. Največkrat sicer tiste, ki so narejene iz lesa, tekstila, plastike ter tiste, ki so namenjene otrokom, mlajšim od treh let. Po poreklu analiziramo različne igrače, morda v največjem deležu iz Kitajske oziroma za EU proizvajalca, ki ima proizvodnjo na Kitajskem. Nekaj igrač je tudi slovenskega porekla. 

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content