Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Kako nevarna je različica delta?

Razvoj različice delta je danes, ko se proti virusu že tako dolgo borimo, nezaželen in hkrati nepresenetljiv. Delta različica ali B.1.617.2 je bila prvič potrjena v Indiji decembra 2020. V nekaj mesecih se je ta različica razširila na več kot 98 držav po vsem svetu in postala prevladujoča različica v več kot ducatu teh držav, vključno z Indijo, Škotsko, Združenim kraljestvom, Izraelom in ZDA. Delta je zdaj odgovorna za več kot  83 % primerov COVID-19, o katerih poročajo v ZDA. Ker je le 48 % celotnega prebivalstva ZDA v celoti cepljenih, so zreli pogoji za nadaljnji razvoj in širjenje SARS-CoV-2. Tri temeljna vprašanja še naprej spodbujajo raziskave z vsako novo opredeljeno različico.  

1. Kako nalezljiva je različica delta?  

Podatki kažejo, da je različica delta  40–60 % bolj prenosljiva kot različica alfa in skoraj dvakrat bolj prenosljiva kot originalni sev SARS-CoV-2 iz Wuhana. Poleg tega so v dihalnih poteh bolnikov, okuženih z delta različico, našli več virusnih delcev. Kitajska študija je poročala, da so  virusne obremenitve pri okužbah z delto ~ 1000-krat večje od okužb, ki jih povzročajo druge različice. 

2. Ali je delta različica bolj nevarna kot druge različice posebnega pomena?  

Glede na raziskave, opravljene v Združenem kraljestvu, kjer delta predstavlja približno 90 % trenutnih primerov COVID-19, se simptomi pri delti po navadi nekoliko razlikujejo od drugih sevov, vendar to ne pomeni nujno, da so ti simptomi hujši. Vročina, glavobol, vneto grlo in izcedek iz nosu so pogosti, kašelj in izguba vonja pa ne. Druga poročila povezujejo delta različico z resnejšimi simptomi, vključno z okvaro sluha, hudimi težavami s prebavili in krvnimi strdki, ki vodijo v smrt tkiva in gangreno. Raziskave, ki bi ugotovile, ali je okužba z delto povezana s povečano hospitalizacijo in smrtjo, še potekajo. Obstaja zgodnja študija o oceni tveganja za sprejem v bolnišnico na Škotskem, ki navaja, da je hospitalizacija dvakrat verjetnejša pri necepljenih osebah okuženih z delto kot pri necepljenih posameznikih okuženih z alfo.  

V ZDA so hospitalizirani in smrtni primeri, povezani s COVID-19, večinoma med necepljenimi posamezniki, kar vodi do opozorila direktorice CDC, dr. Rochelle Walensky, da “to postaja pandemija necepljenih”. 

3. Ali bodo cepiva zaščitila pred različico delta?  

Študije kažejo, da sta dva odmerka cepiva učinkovita pri preprečevanju hospitalizacije in smrti, vendar so ravni nevtralizacije seruma pri cepljenih glede na različico delta nižje v primerjavi s prvotnim sevom (Wuhan). V okviru študije, ki je objavljena v New England Journal of Medicine, so raziskovalci testirali nevtralizacijsko aktivnost seruma posameznikov proti nalezljivemu virusu B.1.617.2.; tistih, ki so preboleli naravno okužbo s SARS-CoV-2, in tistih, ki so bili v celoti cepljeni s cepivi Moderna ali Pfizer. Podatki iz študije so pokazali, da je bila različica delta v povprečju 2,9 krat manj dovzetna za nevtralizacijo kot sev Wuhan, vendar je tako večina vzorcev seruma prebolelih oseb kot vsi vzorci serumov cepljenih pokazali zaznavno nevtralizacijsko aktivnost. Kot rezultat so raziskovalci sklenili, da nas imunost, ki jo dobimo s cepivi mRNA, verjetno zaščiti pred različico delta. 

Ti podatki skupaj potrjujejo pomen cepljenja s popolnimi odmerki proti SARS-CoV-2, vendar poročila o zmanjšani učinkovitosti cepiva proti delta različici zahtevajo nadaljnje preiskave okužb in možnosti poživitvenih odmerkov cepiva. 
 
Več iz prispevka mag. Ashley Hagen najdete na spletni strani Ameriškega združenja za mikrobiologijo.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content