Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Kongres EUPertStrain 2021

Evropski kongres na temo oslovskega kašlja – EUPertStrain je 23. septembra letos organiziral Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Na kongresu, ki je potekal preko spleta, je več kot 100 udeležencev iz 20 evropskih držav razpravljalo o vseh aktualnih vidikih oslovskega kašlja: covid-19 in oslovski kašelj, epidemiologija, diagnostika, biologija in evolucija bakterije Bordetella, cepiva in imunologija.

NLZOH oz. njegov Oddelek za javnozdravstveno mikrobiologijo v Ljubljani je član Evropske mreže EUPertStrain, in je takšno srečanje organiziral prvič. Mreža EUPertStrain pa je bila ustanovljena leta 2001, da bi med evropskimi državami izboljšali spremljanje oslovskega kašlja.

Prvi kongres je potekal leta 1999 v Parizu, prav tako je zadnje srečanje v 2020 organiziral Institut Pasteur iz Pariza. Zaradi epidemije SARS-CoV-2 je že lanski kongres potekal preko spleta, enako je bilo tudi letos. 

V Evropsko mrežo EUPertStrain so vključeni številni nacionalni referenčni laboratoriji in raziskovalni laboratoriji iz Evrope. Mreža je objavila več strokovnih člankov in postavila smernice v zvezi z diagnostiko oslovskega kašlja s PCR metodo, serologijo ter tipizacijo bakterije B. pertussis. Mreža zagotavlja pomembno platformo za izmenjavo informacij s področja oslovskega kašlja n a evropski ravni. Koordinira jo Finski nacionalni referenčni laboratorij za oslovski kašelj in davico z Univerze Turku na Finskem. Mreža organizira letna srečanja, izobraževanja kot tudi študije s tega področja.

Knjiga povzetkov [v angleščini]

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content