Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Krompir, klostridij, antibiotiki in driske

Klostridij (C. difficile) je bakterija, ki pogosto povzroča driske po zdravljenju z antibiotiki, v NLZOH se z njo že leta ukvarja raziskovalna skupina prof. dr. Maje Rupnik. V velikem evropskem projektu COMBACTE CDI, v katerem je sodeloval tudi NLZOH, so raziskovali različne vidike okužbe s C. difficile, med njimi različne vire okužbe v domačem okolju.

Kaj imata skupnega krompir in klostridij?

Človek se okuži s sporami, ki jih najdemo povsod v okolju. Čeprav okužba s hrano še ni bila dokazana, spore klostridija velikokrat najdemo v ali na hrani, predvsem zelenjavi in mesu. V raziskavi, ki je bila ta teden objavljena v reviji Eurosurveillance, so v dvanajstih evropskih državah določali delež krompirja v trgovinah, ki je bil kontaminiran s sporami klostridija. Čeprav je ta delež variiral od 0 % na Slovaškem do 100 % v Romuniji, je imelo 9 od 12 držav delež pozitivnih vzorcev višji od 10 %. Z natančnimi analizami so ugotovili, da so tipi klostridijev enaki, kot jih najdemo tudi pri okuženih ljudeh in živalih.

Vnos v domače okolje

Spore klostridija se torej nahajajo na velikem delu krompirjev v trgovinah. Kar pomeni, da je krompir pomemben način vnosa te patogene bakterije v domače okolje. Krompir pred pripravo sicer umijemo in olupimo, preden ga pojemo, pa ga skuhamo. Zato uživanje kontaminiranega krompirja ne predstavlja velike nevarnosti za zdravje. Vendar so po drugi strani spore izjemno odporne in v domačem okolju lahko zelo dolgo preživijo. Z rokami jih občasno zanesemo v usta in v prebavila, ki so naravno okolje za namnoževanje klostridija. To se sicer lahko dogodi samo, če je črevesna mikrobiota porušena, npr. zaradi jemanja antibiotikov.

Krompir je hrana, ki se kupuje in uživa v velikih količinah in ki se tudi pogosto transportira med državami. Tako je krompir pomemben način prenosa klostridijev tako na velikih geografskih razdaljah kot prenosa v domače okolje.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content