Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Kroženje respiratornih virusov

Na severni polobli prehajamo v obdobje večjega kroženja respiratornih virusov, a virusov gripe v Sloveniji še ne dokazujemo. Število obiskov in posvetov zaradi akutnih okužb dihal je nekaj višje kot v enakem obdobju lani, saj imamo odprte šole in javno življenje, kar omogoča virusom dobro širjenje. Največ obolenj dihal je med otroki in mladostniki.

Pri nas kot tudi v mnogih evropskih državah že od avgusta opažamo za ta čas nenavadno visok delež vzorcev, v katerih dokažemo respiratorne viruse (RSV). V 38. tednu 2021 je bilo na RSV pozitivnih kar 18,5 % testiranih vzorcev. RSV smo zaznali tako v vzorcih odvzetih v primarnem zdravstvu kot v tistih, ki so bili odvzeti v bolnišnicah. Od drugih povzročiteljev prehladnih obolenj prednjačijo rinovirusi.

V evropskih državah se v zadnjem tednu občasno pojavljajo virusi influence A(H3). O največ primerih poročajo s Hrvaške, o nekaj primerih še z Danske, iz Združenega kraljestva ter iz nekaj drugih držav.

Več informacij najdete na povezavi.

*****

Javnozdravstveni laboratorij NLZOH v Ljubljani posveča posebno pozornost povzročiteljem nalezljivih bolezni, ki prizadenejo velike skupine, kot so npr. akutne okužbe dihal s poudarkom na gripiVeč

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content