Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Letošnji svetovni dan brez tobaka pod geslom

Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom »Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi«. Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna.

Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov. Letošnji Svetovni dan brez tobaka namenjamo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi. Za vse, ki pa so že uporabniki tobačnih ali nikotinskih izdelkov pa želimo poudariti pomembnost opustitve kajenja, še posebej v času COVID-19. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne moremo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

V skladu z določbami ZOUTPI morajo vsi proizvajalci in uvozniki tobačnih in povezanih izdelkov predložiti določene informacije o svojih izdelkih, vključno s sestavinami, emisijami in podatki o prodaji. »Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je imenovan kot pristojni organ Ministrstva za zdravje RS za prejemanje, shranjevanje, obravnavo, analiziranje in objavljanje podatkov ter meritve emisij iz tobačnih izdelkov. Namen poročanja o tobačnih izdelkih, elektronskih cigaretah in posodicah za ponovno polnjenje je zagotavljanje visoke ravni zaščite na področju varovanja zdravja, varstva okolja in varstva potrošnikov«, je povedala Lucija Smojver iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content