Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Maribor z interaktivno karto o stanju okolja

Mariborska skupna občinska uprava pa je v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Geološkim zavodom Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravila interaktivno spletno karto Maribor – okolje in zdravje, kjer lahko občani preverijo aktualne podatke o stanju okolja v mestu in njegovi širši okolici.

Karta je objavljena na povezavi okolje.maribor.si/okolje/#karta  in vključuje številne podatke tako o okolju kot o zdravju, ki so bili doslej javnosti dostopni in predstavljeni razpršeno. Skupni sistem je torej enotna točka zbiranja in obdelave podatkov, ki bo lahko služila tudi za gradnjo napovednih modelov kakovosti okolja, življenja in zdravstvenega stanja prebivalcev.

Vzpostavljen informacijski sistem trenutno prikazuje stanja zunanjega zraka, podzemnih voda in tal ter letnih podatkov o zdravstvenem stanju na območju Mestne občine Maribor.

Obiskovalec spletne strani lahko na karti enostavno poišče podatke, ki ga zanimajo; pomaga si lahko tudi z vodnikom po informacijskem sistemu. S klikom na ikono za vodo, zraka ali tla dobi splošno informacijo o kakovosti izbranega parametra (dobra, mejna, opozorilna ali slaba) na določeni lokaciji, ob tem pa tudi o konkretnih vrednostih, ugotovljenih na dan vzorčenja. Uporabnik, ki ga zanima kaj več, lahko s klikom »i« dobi dodatno razlago posredovanih podatkov.

Na občini pričakujejo, da bo omenjeni informacijski sistem bistveno prispeval k višji stopnji zavedanja občanov o stanju okolja, v katerem živijo in njegovega vpliva na zdravje

V občini bodo v sodelovanju s partnerju nadaljevali vsebinsko nadgradnjo sistema, tako da bodo lahko v prikaz vključevali še druge parametre oziroma kazalnike, ki se nanašajo na stanje v okolju, ter podatke o zdravstvenem stanju v občini. Zbirajo tudi pobude in pripombe javnosti.

Dodatno

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content