Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Na Expu o pomenu podzemnih voda

Ob svetovnem dnevu voda je v slovenskem paviljonu na Expu v Dubaju potekal dogodek Podzemne vode – preplet politik, znanosti, tehnoloških inovacij in zdravja, na katerem so udeleženci poudarili pomen podzemnih voda, ki so najpomembnejši vir sladke vode.

Skoraj polovica svetovnega prebivalstva je za zadovoljevanje svojih dnevnih potreb po pitni vodi odvisna samo od podzemne vode. Pomemben delež vode, potrebne za namakanje in potrebe industrije, prihaja iz podzemne vode. Po drugi strani pa podnebne spremembe, ki so glavni izziv 21. stoletja, ogrožajo naše družbe in gospodarstva, ki so odvisna od stabilne in varne oskrbe z vodo, kar pogosto povzroča čezmerno izkoriščanje virov podzemne vode.

»Onesnaženja podzemne vode pogosto ne opazimo. Meritve, spremljanje in preverjanje so zato izjemno pomembni. In tukaj so ključne institucije, kot je naš nacionalni laboratorij. Izvajanje zanesljivih meritev in spremljanje kakovosti podzemnih voda omogoča pravilno oceno vpliva dejavnosti na podzemno vodo, in pomaga pri načrtovanju načinov za preprečevanje vseh negativnih učinkov,« je na Expu poudaril Marko Maver, pomočnik direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Meritve NLZOH kažejo, da je kakovost pitne vode v Sloveniji zelo dobra in se še izboljšuje. Prav tako je za zdaj pitne vode v Sloveniji dovolj in jo v 99 % pridobimo iz podzemne vode in izvirov podzemne vode. Zato je pomembno je, da z vsakodnevnim odgovornim ravnanjem skušamo prispevati k varovanju celotnega vodnega okolja. V prvi vrsti se moramo usmeriti v racionalno rabo vode, pa tudi k ureditvi komunalne infrastrukture kot tudi odgovornemu potrošništvu.

Nekateri strokovnjaki NLZOH so na dogodku svoje raziskave predstavili digitalno.

Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Osrednja tema letošnjega dneva je podzemna voda, njeno geslo pa »Podzemna voda: Skrito naj postane vidno«. Podzemne vode ne vidimo, njen vpliv pa je viden povsod. Podzemna voda, daleč od oči, pod površjem, je skrit zaklad, ki bogati naša življenja. V najbolj sušnih delih sveta je ponekod edini vir vode, ki je prebivalstvu na voljo.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content