Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Nov sekvenator tudi za sledenje različicam SARS-CoV2

Danes smo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano in Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike pri UKC Ljubljana uradno prevzeli sekvenator naslednje generacije. Za slednje različicam SARS-CoV-2  izjemno pomembno napravo NovaSeq 6000 je uradno predal v uporabo minister za zdravje Janez Poklukar.

Sodelovanje med NLZOH in KISLD se je začelo v začetku februarja 2021. Gre za uresničevanje priporočil Evropske unije v okviru učinkovitega odzivanja na epidemijo covid-19. Sodelovanje med NLZOH in KISLD je nastalo spontano, saj je KISLD razpolagal z zmogljivimi kapacitetami sekvenciranja (virusne) dednine, NLZOH pa je zaradi povečanih potreb iskal dodatne zmogljivosti znotraj slovenskih ustanov. Sodelovanje se je hitro formalizirano in trenutno NLZOH in KISLD s koordiniranim pristopom opravita analizo več kot 500 vzorcev virusne dedine tedensko. Rezultat uspešnega sodelovanja je bilo uspešno sledenje rasti deleža angleške različice (B.1.1.7) med obolelimi in identifikacija prvih nosilcev južnoafriške (B.1.351), nigerijske (B.1.525). in brazilske (P.1) različice virusa v Sloveniji, kar je omogočilo učinkovito in hitro odzivanje pristojnih služb. Naprava NovaSeq 6000 bo omogočila bistven napredek pri hitrosti in obsegu sekvenciranja.

Proces sekvenciranja se prične z izborom pozitivnih PCR vzorcev na NLZOH lokacijah po Sloveniji, kjer v laboratorijih opravijo tudi predpripravo vzorcev. Namnožijo le dedni material koronavirusov in ne tudi ostali dedni material, ki je v vzorcu. Vzorce uredijo v ploščice tako, da so naslednji koraki čim manj zamudni. Kurir tako pripravljene vzorce za sekvenciranje pripelje v UKC Ljubljana, kjer jih označijo z majhnimi molekulami, ki delujejo kot črtne kode in jih dajo na sekvenator. KISLD dobi sekvence, iz katerih sestavijo viruse in jih tudi razporedijo v linije. NLZOH linije preveri, vpiše v mednarodno bazo podatkov in v tabelo za pripravo poročila. NLZOH skupina za sekvenciranje posebne primere javi v regijske NLZOH diagnostične laboratorije. Ti nato po ustaljenem postopku javijo primer bolnika z biološko pomembno varianto skupaj z njegovimi podatki epidemiološki službi, ki preveri podatke v svoji bazi ter prične s sledenjem stikov. NLZOH tudi tedensko poroča o pridobljenih rezultatih nacionalne strategije sledenja različicam SARS-CoV-2.

***

Sledenje različicam SARS-CoV-2 v Sloveniji izvajamo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete v Ljubljani. 

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content