Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Novi sevi novega koronavirusa

Slovenija se ne more izogniti temu, da bi kateri od novih sevov novega koronavirusa prišel k nam. Zaznavamo jih v sosednjih državah in tudi k nam prihajajo ljudje, ki so se lahko okužili v tujini. Podatki o tem, ali se je pri nas že pojavil npr. britanski sev, bodo na voljo kmalu.

Novi koronavirus se ves čas spreminja, strokovnjaki poročajo o britanskem, pa tudi škotskem, nigerijskem sevu. Značilnost za te nove mutacije je hitrejše širjenje virusa oziroma njegova večja kužnost. Ko virus vstopi v naša dihala, se bolj trdno oz. bolj uspešno veže in vstopi v celico. Ugotovili so, da se je reprodukcijsko število pri novem sevu povečalo za približno 0,4, kar pomeni, da če je prej en človek okužil 1,1 človeka, zdaj okuži 1,5 ljudi.

Nevarnost novega seva ni v težjem poteku bolezni, ampak v večjem številu ljudi, ki bodo potrebovali zdravniško pomoč in v kratkem času še bolj obremenili zdravstveni sistem.

Pri virusih sestavljajo ovojnico proteini, novi koronavirus ima t.i. S protein (iz angleščine “spike”), ki ga že poznamo po obliki bodičk. Naša protitelesa se obrnejo proti obliki tega proteina. Naš imunski sistem ustvari protitelesa, ki so takšne oblike, da ustrezajo kot ključ na ključavnico na ta protein. Oblika, na katero morajo protitelesa delovati, je kljub mutacijam ostala enaka. Zaradi tega je imunski odgovor na novo ali staro varianto virusa enak.
To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih infekcij pri ljudeh, ki so bili že okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom. To je dobra novica tudi za cepivo, ki bo učinkovito proti novemu sevu.

S pojavom novih sevov še vedno velja, da virus lahko zajezimo z osnovnimi samozaščitnimi ukrepi, ki so vzdrževanje fizične razdalje, nošenje mask, higiena rok in higiena kašlja, kihanja. V naslednjem koraku pa je to seveda cepljenje, ki predstavlja velik uspeh znanosti in sodelovanja znanstvenikov v mnogih državah.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content