Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

O bakterijah in vonjavah na Vrtu eksperimentov

V Ljubljani je prvi vikend v mesecu juniju ponovno potekal tridnevni Znanstival, ki ga organizira Hiša eksperimentov, NLZOH pa se je udeležil Vrta eksperimentov, kjer je vsem malim in velikim navdušencem nad znanostjo predstavil nekaj eksperimentov, ki so se vrteli okoli bakterij hkrati pa so lahko preizkusili tudi svoje sposobnosti v vonjanju.

Naši sodelavci iz enote za merjenje emisij snovi v zraku so se predstavili z olfaktometričnimi meritvami. Obiskovalci naše stojnice so v dopoldanskem delu lahko preizkusili svoje sposobnosti v vonjanju. V štirih različnih vrečkah so se namreč skrivali najrazličnejši vonji, ki so jih sodelujoči morali uganiti. Eksperiment je bil nadvse zanimiv za otroke, saj so se izkazali kot odlični panelisti (preizkuševalci), kajti v večini so zaznali oz. ugotovili vse skrite vonje, ki so bili na voljo, medtem, ko so odrasli imeli precej več težav pri zaznavanju različnih vonjav.

Na Znanstivalu smo popoldne postavili tudi mikrobiološki laboratorij, kjer smo predstavili na različne načine določanja patogenih bakterij v vzorcih bolnikov. Pri tem so obiskovalci lahko mikroskopirali, si ogledali pisano bakterijsko in glivno rast ter sami izvedli biokemični test. Prav tako smo izvedli test razkuževanja rok ,kjer so obiskovalci na bakterijska gojišča odtisnili roke ob prihodu in po razkuževanju. Namen je pokazati, kako se bakterijsko breme z razkuževanjem spremeni. Slike poskusov in pojasnila so objavljena spodaj.

Hvala vsem bodočim znanstvenikom za sodelovanje!

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content