Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

O bakterijah na Vrtu eksperimentov

V Ljubljani je konec maja ponovno potekal tridnevni Znanstival, ki ga organizira Hiša eksperimentov, NLZOH pa se je udeležil Vrta eksperimentov, kjer je vsem malim in velikim navdušencem nad znanostjo predstavil nekaj eksperimentov, ki so se vsi vrteli okoli bakterij.

Naši sodelavci so pokazali in pojasnili, katere so dobre in slabe bakterije na naših rokah, zakaj super bakterija ni super heroj, kakšne bakterije so lahko v vodi in zakaj nekatere bakterije svetijo. Otroci so se tako naučili, da se mikroorganizmi naši sopotniki v vsakdanjem življenju in se bakterije nahajajo prav povsod, večina pa jih človeku ni nevarna.

Dobre in slabe bakterije na tvojih rokah

Najpogumnejši mladi obiskovalci Vrta eksperimentov so preverili, katere bakterije se nahajajo na njihovih rokah tako, da so na hranilnih ploščah agarja pustili svoj odtis dlani. Po treh dneh gojenja na 37 °C smo preverili poraslost na ploščah.

Mikrobni podpis

Sodelujoči lahko najprej poskušajo najti svoj mikrobni podpis na zgornji sliki, nato pa preverijo svojo uspešnost na sliki z imeni spodaj.

Ko super bakterija ni super heroj

Otroci so izvedeli, da beseda super ne nosi vedno dobrega pomena, saj velika prisotnost antibiotikov v različnih okoljih vodi v večjo pojavnost proti antibiotikom odpornih bakterij, imenovanih super bakterij. Prav te super bakterije lahko v zdravstvu povzročajo veliko težav.

Kakšne bakterije so lahko v vodi?

V NLZOH se za preiskave pitnih in kopalnih vod poslužujemo membranske filtracije. Tako so tudi otroci v našem ‘znanstivalskem laboratoriju’ sami na napravo namestili filter in lijak z vodo, vključili črpalko, da je vzorec stekel skozi aparat in so se bakterije (v našem primeru bleščice) ujele na filtru. Filter so s pinceto prenesli v petrijevko, v kateri pa tokrat ni bilo gojišča, da bi preverili, katere bakterije se bodo čez noč namnožile. Petrijevko so z veseljem raje odnesli domov.

Zakaj nekatere bakterije svetijo?         

Z UV lučko si osvetlimo drugačen svet, v našem primeru so oživele posebne bakterije. Bakterija Pseudomonas aeruginosa izloča pigmente, ki fluorescirajo pod UV lučko, podobno kot različne snovi, ki jih najdemo povsod okoli nas. Tudi bankovec ali marker.

Hvala vsem bodočim znanstvenikom za sodelovanje!

Mikrobni podpis – z imeni
Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content