Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Odprta sezona alergenega cvetnega prahu

V Sloveniji se sezona alergenega cvetnega prahu začne s cvetenjem leske in jelše običajno v februarju, v primeru daljših otoplitev že januarja. V Primorju ima v tem času pomembno vlogo cvetni prah cipres, zrna arizonske ciprese so v zraku januarja in februarja, vednozelena cipresa cveti februarja in marca.

Začetek sezone cvetnega prahu je določen empirično. Sezona se začne na prvi dan, ko se cvetni prah obravnavane rastline pojavi v zraku štiri dni zaporedoma. 

Letos je bil začetek sezone leske na merilnih postajah raznolik. V Lendavi najbolj zgoden –  20. januarja, z dvodnevno prekinitvijo sezone kmalu po začetku zaradi ohladitve, v Ljubljani najkasnejši – 4. februarja. Na ostalih dveh merilnih postajah – v Mariboru in Izoli – kot začetek letošnje sezone beležimo 27. januar.
Sezona  jelše se je začela  najprej v Ljubljani 26. januarja, na ostalih merilnih mestih pa najprej v Mariboru 1. februarja, Lendavi 3. februarja in v Izoli 4. februarja.
Ciprese na obali merilna postaja Izola: začetek sezone 18. januarja.
Na vseh postajah so se posamezna zrna pojavljala že pred začetkom sezone.

Nadaljevanje sezone

Najvišje dnevne obremenitve merimo konec marca in v aprilu, takrat poteka sezona breze, sočasno je v zraku tudi cvetni prah gabra. Hrast in bukev lahko sezono brezi sorodnih alergenov podaljšata v maj. V času cvetenja breze poteka tudi sezona velikega jesena, ki jo v maju nadaljuje mali jesen. V Primorju je v drugi polovici maja in v juniju v zraku cvetni prah oljke. V maju se sprošča še cvetni prah domačih iglavcev, velike količine prispeva zlasti bor, ki le redko povzroča težave z zdravjem. Sezono cvetnega prahu alergenih dreves v začetku julija zaključi pravi kostanj.

V zadnjih dneh aprila se začne pojavljati nova skupina inhalatornih alergenov, takrat zacvetijo trave. Najvišje obremenitve merimo v maju in juniju, čez poletje obremenitev pade na nizke do srednje visoke vrednosti

Glavni razlog poletno-jesenskih alergij je cvetni prah pelina in ambrozije, sezona traja od avgusta do oktobra. V Sloveniji so cvetnemu prahu ambrozije najbolj izpostavljeni prebivalci v subpanonski fitogeografski regiji, tu beležimo najdaljšo sezono in najvišje dnevne obremenitve.

Po zaključku sezone se v zraku še pojavljajo posamezna zrna cvetnega prahu, vendar je obremenitev prenizka, da bi vplivala na zdravje alergikov. November je običajno najmanj obremenjen mesec, v decembru pa se lahko v ugodnih vremenskih pogojih pojavijo že prva zrna leske, ki napovedujejo začetek nove sezone alergenega cvetnega prahu.

Podatke o dnevnih koncentracijah, ki jih merimo na štirih lokacijah, ter predviden razvoj stanja za naslednje dni lahko preverite na Semafor obremenitve zraka v preteklem tednu – NLZOH

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content