Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Po »pandemskem« mrku nas je spet obiskala gripa

Sezona gripe 20/2021 je minila brez dokazanih okužb z virusi gripe. V decembru 2021 in januarju 2022 so se v Sloveniji spet začele pojavljati okužbe z gripo, do srede februarja le sporadično, nato pa se je obolevanje z gripo znatno povečalo in v mesecu marcu je število obolelih za gripo v splošni populaciji še naraslo. Vse več bolnikov zaradi gripe potrebuje tudi zdravljenje v bolnišnici. Iz UKC Ljubljana poročajo o trikratnem porastu hospitalizacij bolnikov z gripo.

V Sloveniji smo med obolelimi zaznali izključno gripo podtipa A(H3N2), ki tudi v Evropi in po svetu predstavlja okoli 97 % vseh nedavno odkritih virusov gripe. Večina virusov gripe A(H3N2) spada v genetsko podskupino 3C.2a1b.2a. A/Bangladesh/4005/2020 (H3N2).

Vesna Šubelj iz Laboratorija za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, ki deluje tudi kot Nacionalni center za gripo, pojasni: »Opažamo, da večina virusov gripe A(H3NN2), ki smo jih izolirali v marcu, tvori velike sincicije na celični kulturi in se hitro in dobro razmnožuje, kar za seve A(H3N2) v preteklih sezonah ni bilo značilno. Antigensko so virusi podobni sevu A/Darwin/9/2021/(H3N2), ki bo v novem cepivu.«

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content