Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Poslušajte podkast o cvetnem prahu in alergijah

V našem laboratoriju deluje skupina za aerobiologijo. Osnovna dejavnost laboratorija za aerobiologijo je sledenje alergenemu cvetnemu prahu v zraku in smo edini laboratorij te vrste v Sloveniji. Merimo zrna, ki vsebujejo alergene, s predpostavko, da vsako zrno vsebuje več alergenov. Naša strokovnjakinja in vodja skupine Andreja Kofol Seliger je gostovala v podkastu Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Vabljeni k poslušanju: https://bit.ly/3shcGno

Zanimivosti iz tokratne epizode:

V našem laboratoriju merimo obremenjenost zraka s cvetnim prahom z namenom obveščanja zainteresirane javnosti oziroma za tiste, ki so preobčutljivi na cvetni prah.

V kolikor smo alergični na cvetni prah, zračenje bivalnih prostorov priporočamo okoli 6. ure zjutraj, saj so takrat obremenitve najnižje, po 20. uri ter po dežju, ko ta izpere cvetni prah iz zraka.

Segrevanje ozračja prinaša tudi zgodnejše pojavljanje cvetnega prahu pomladi, saj pride do zgodnejšega cvetenja. Tudi onesnaženje vpliva na pojavljanje cvetnega prahu.

Alergikom priporočamo izogibanje alergenom, ko je sezona na višku, naj takrat ne izvajajo težkih treningov zunaj; priporočamo tudi na pazljivost pri zračenju bivalnih prostorov in skrbimo za čiste klime v avtomobilih. Pazimo na obleke, ki jih, v obdobju največjih obremenitev, slačimo pred spalnico in s tem ne vnašamo alergenov v spalni prostor ter po možnosti pogosto peremo lase.  

 

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content