Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Preverjanje snovi v kozmetiki

Zaradi vsakodnevne uporabe kozmetičnih izdelkov je pomembno, da lahko zaupamo v njihovo varnost. Za potrditev varnosti morajo biti na kozmetičnih izdelkih opravljeni posebni testi. Tudi v laboratorijih NLZOH izvajamo preskušanja kozmetičnih izdelkov oziroma opravljamo kemijske in mikrobiološke analize.

Z laboratorijskim preskušanjem kozmetičnih izdelkov v NLZOH preverjamo, ali so izdelki glede analiziranih snovi varni za uporabo. S kemijskimi analizami ugotavljamo prisotnost in koncentracijo snovi, za katere v zakonodaji veljajo določene omejitve (npr. alergeni, konzervansi, barvila, UV filtri) ter snovi, ki jih kozmetični izdelki ne smejo vsebovati (npr. težke kovine). Z mikrobiološkimi analizami preverjamo, če vzorci kozmetičnih izdelkov vsebujejo mikroorganizme ali njihove izločke, ki bi lahko škodljivo vplivali na človekovo zdravje.

Vse snovi, ki so v kozmetičnih izdelkih omejene ali prepovedane, so nevarne in lahko ogrožajo zdravje uporabnikov, če se ugotovijo koncentracije, ki so višje od dovoljenih ali se uporabljajo za drugačen namen, kot je ocenjeno, da je varen ali pa se ugotovi prisotnost snovi, ki so prepovedane.  

Zahtevne analize

Kozmetični izdelki so kompleksni matriksi z raznoliko kemijsko sestavo. Praktično vsak vzorec je z vidika analiznega preskušanja drugačen in zato so analizni postopki, s katerimi zagotovimo zanesljive in ponovljive rezultate, zahtevni. Analiza dišavnih alergenov je zaradi velikega števila analiziranih spojin, ki so po kemijski strukturi različne in nizkih koncentracij, ki jih je treba določiti, med najbolj zahtevnimi.
Analiza kozmetičnih izdelkov za zdravstveni inšpektorat je se izvaja glede na tveganje za neskladnost. To pomeni, da se najbolj pogosto izvaja analiza tistih spojin, ki so se izkazale za problematične v preteklosti ali je to znano glede na informacije iz drugih laboratorijev in držav. Analize pa izvajamo tudi za slovenske proizvajalce in uvoznike kozmetičnih izdelkov.

Otroška kozmetika ali igrača?

Večletne zaporedne analize otroške dekorativne kozmetike (kozmetičnih setov za ličenje za otroke) kažejo, da je delež neustreznih vzorcev relativno velik. Enako ugotavljajo v drugih državah. Ti izdelki sodijo v dve kategoriji, v kategorijo kozmetičnih izdelkov in otroških igrač. Verjetno je razlog za velik delež neustreznih vzorcev med drugim ta dvojna opredelitev in nepoznavanje predpisov o kozmetiki s strani proizvajalcev oziroma uvoznikov.  

Preverite

Kozmetične proizvode nanašamo neposredno na kožo, lase ali nohte, zato je ključna njihova varnost. Ker so nekatere snovi so v kozmetiki bolj občutljive, je pomembno, da posameznik preveri navodila za uporabo, kot tudi druga opozorila in alergene sestavine.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content