Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Prvi potrjeni primer južnoafriške različice v Sloveniji

NLZOH in KISLD (UKC LJ) sta s sekvenciranjem potrdili južnoafriško različico v vzorcu osebe, ki se je vrnila iz potovanja v Afriki. Oseba je zbolela z respiratornimi simptomi, nato je bil pozitiven tudi PCR na novi koronavirus. Preiskavo je 24. 2. 2021 odredil epidemiolog. To je prvi potrjeni primer te različice v Sloveniji. Zaznana je bila v mariborski regiji.

Na NLZOH v sodelovanju s KISLD redno spremljamo prisotnost različnih variant, tako da sekvenciramo genome pri 10 % pozitivnih vzorcev. Tudi epidemiologi lahko naročajo določanje sekvence genoma v primerih, ko je oseba zbolela po potovanju, ko je zbolela cepljena oseba ali oseba, ki je pred kratkim že prebolela COVID-19.

Južnoafriška različica se uradno imenuje B 1.351 in ima mutacije, ki so drugačne od tistih pri angleški različici, oziroma sta si obe varianti podobni samo v eni mutaciji. Južnoafriška varianta je močno nalezljiva. Težavna je predvsem zato, ker je tako spremenjena, da nas protitelesa, ki smo jih pridobili z naravno okužbo ali s cepljenjem, pred njo le slabo ščitijo.

NLZOH bo glede na zgoraj zapisano povečal delež vzorcev do 30 % za sekvenciranje iz mariborske regije.

Južnoafriški sev koronavirusa tudi v Sloveniji – novinarska konferenca s 26. 2. 2021

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content