Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Sekunde rešujejo življenja – očistimo roke

5. maj je mednarodni dan higiene rok, ki ga od leta 2009 obeležujemo na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije. Moto te pobude je OHRANIMO ŽIVLJENJA: Očistimo roke (SAVE LIVES: Clean Your Hands). S higieno rok preprečujemo prenos mikroorganizmov preko rok in s tem preprečujemo okužbe. V zdravstvu z ustrezno higieno rok rešimo tudi številna življenja.

Cilj pobude SZO je ohraniti globalno promocijo in prepoznavnost pomena higiene rok v zdravstvu. Cilj je tudi združiti ljudi v podporo izboljšanja higiene rok po vsem svetu.

Letošnji slogan ob svetovnem dnevu higiene rok je Sekunde rešujejo življenja – očistimo roke (Seconds Save Lives – Clean Your Hands). Ob epidemiji COVID-2019 se ljudje po vsem svetu zavedajo, kako pomembna je higiena rok.

Sekunde rešujejo življenja – očistimo roke

Za letošnji mednarodni dan higiene rok SZO poziva zdravstvene delavce in ustanove, naj na mestu oskrbe dosežejo učinkovito higieno rok. Točka oskrbe se nanaša na kraj, kjer se združujejo trije elementi: bolnik (ali varovanec v domu za starostnike), zdravstveni delavec in oskrba ali zdravljenje, ki vključuje stik z bolnikom ali okolico. Za učinkovito preprečevanje prenosa nalezljivih mikroorganizmov je treba higieno rok med izvajanjem zdravstvene oskrbe izvajati vedno, kadar je to potrebno (v petih določenih trenutkih) in na najučinkovitejši način (z uporabo prave tehnike  in z lahko dostopnimi izdelki).

 V mikrobiološkem laboratoriju je higiena rok zelo pomembna.
Na fotografiji del ekipe laboratorija medicinske mikrobiologije v Kranju.

Higiena rok je za vsakega posameznika enostaven ukrep. Redno si umivajmo ali razkužujmo roke, predvsem ob prihodu domov ali v šolo, vrtec, službo. S tem poskrbimo za lastno zdravje, zdravje najbližjih in zdravje vseh, s katerimi prihajamo v stik.

S svojimi rokami namreč lahko prenašamo povzročitelje različnih bolezni. Ko se z onesnaženimi rokami dotikamo svojega telesa, predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo, lahko pa jih prenesemo tudi na druge osebe ter predmete.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content