Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Sezona gripe v 45. tednu 2021

8. 11. 2021 do 14. 11. 2021

V tednu 45/2021 nismo dokazali virusov influence. Delež vzorcev, v katerih smo dokazali RSV, je še nekoliko upadel (8,5 % , prejšnji teden 13,6 %). Še vedno se v enakem deležu (8 % testiranih vzorcev) pojavlja humani metapneumovirus. Oba virusa smo zaznali v vzorcih odvzetih v primarnem zdravstvu kot v v vzorcih iz bolnišnic. Pri bolnikih z akutnimi obolenji dihal so bili dokazani še različni drugi virusi. Rinovirusov je bilo v vzorcih iz primarnega zdravstva čez 50 %, skupaj iz vseh virov (primar, bolnišnice) pa v 16 % testiranih vzorcev.

V Evropi in Severni Ameriki se sezona kroženja gripe še ni začela. Dokazujejo le posamične, redke okužbe.

Pri bolnikih z akutnimi obolenji dihal so bili ponovno najpogostejši rinovirusi (prisotni v 26 % testiranih vzorcev). V 8 % so bili dokazani humani metapnevmovirusi. Pogosti so bili še enterovirusi in virusi parainfluence.

V državah evropske regije SZO se sezona gripe še ni začela. O sporadičnih detekcijah gripe poroča nekaj držav. Skupno so bili v Evropi v tednu 42/2021 testirani 904 vzorci iz primarnega zdravstva, v 13 vzorcih je bila potrjena gripa, vse A(H3N2). V 42.208 vzorcih iz drugih virov so influenco dokazali pri 116 bolnikih (84 % influenca A –  od tega 94 % A(H3N2) in v 16 % influenca B).

Za več informacij kliknite tukaj.

*****

Javnozdravstveni laboratorij NLZOH v Ljubljani posveča posebno pozornost povzročiteljem nalezljivih bolezni, ki prizadenejo velike skupine, kot so npr. akutne okužbe dihal s poudarkom na gripi. Več

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content