Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
objave
javne-objave
Lupa

Študija o otroški kozmetiki

V študiji mreže neodvisnih laboratorijev za uradni nadzor kozmetike pri Svetu Evrope (CD-P-COS OCCL Network) so bile pri izdelkih otroške kozmetike ugotovljene nekatere neskladnosti pri izpolnjevanju zahtev evropske zakonodaje, ki ureja varnost kozmetičnih izdelkov.

V mreži laboratorijev sodeluje tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je za omenjeno študijo prispeval podatke analiz vzorcev odvzetih s strani Zdravstvenega inšpektorata v okviru uradnega nadzora kozmetičnih izdelkov v Sloveniji.

Otroška dekorativna kozmetika in izdelki za nego otrok

V študiji so bili zbrani podatki za analize vzorcev odvzetih v obdobju med leti 2017 in 2019 v osmih evropskih državah in Tajvanu. Vzorci so zajemali otroško dekorativno kozmetiko (šminke, barvice za obraz, senčila za oči …), ki se po navadi prodaja kot kompleti za ličenje.  Druga skupina izdelkov, ki je bila vključena v študijo, so bili izdelki za nego otrok (mila, mazila, zobne paste …).

Izvedene so bile analize različnih kemijskih parametrov (konzervansov, alergenov, kovin, barvil in drugih), mikrobioloških parametrov, pregledane so bile tudi oznake na izdelkih (varnostna opozorila, navedene sestavine …).

Ugotovitve študije nadzora

Stopnja neskladnosti je bila pri otroški kozmetiki veliko višja kot pri izdelkih za nego otrok. Proizvajalci morajo izboljšati kakovost izdelkov in pravno skladnost. Prepoved prodaje in odpoklic so bili izdani za 5 % otroških kozmetičnih izdelkov, vendar le za 0,7 % izdelkov za nego. Izpostavljeno je tudi, da so ti izdelki pogosto pakirani privlačno, včasih s fotografijami dobro znanih likov iz filmov, zaradi česar jih otroci in odrasli dojemajo kot igrače.

Študija, ki jo je usklajeval Evropski direktorat za kakovost zdravil in zdravstveno varstvo (EDQM), ugotavlja, da 25 % vzorcev ni bilo v skladu z zakonodajnimi zahtevami.
Ugotovljene so bile presežene koncentracije kovin, kancerogenih nitrozaminov in konzervansov metilzotiazolinona in metilkloroizotiazolina, ki povzročata preobčutljivost kože., pa tudi uporaba številnih barvil in konzervansov, ki niso dovoljeni v kozmetičnih izdelkih.

Ker pa so se število vzorcev in obseg izvedenih analiz določene vrste izdelka v posameznih laboratorijih razlikovali, ugotovitve študije ne odražajo povsem točno stanja na trgu. Kljub temu so izsledki pomembni, saj kažejo na določene neskladnosti teh izdelkov.

Podatki o študiji so na voljo na naslednji povezavi.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content