Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Svetovni dan higiene rok 5. maj

REŠUJMO ŽIVLJENJA – Očistimo si roke. Pospešimo akcijo skupaj.

Svetovna zdravstvena organizacija 5. maja obeležuje dan higiene rok. Higiena rok vsako leto reši milijone življenj, če jo izvajamo pravilno in ob pravih trenutkih v zdravstveni obravnavi. Čista oskrba je znak spoštovanja do tistih, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, in ščiti zdravje in druge delavce, ki to oskrbo zagotavljajo.

Letošnji slogan kampanje poziva: »skupaj lahko pospešimo ukrepe za preprečevanje okužb in odpornosti mikrobov v zdravstvu ter zgradimo kulturo varnosti in kakovosti, v kateri je izboljšanje higiene rok prednostna naloga.« Vsak zdravstveni delavec lahko z odgovornim ravnanjem prepreči zaplete zdravljenja in morda celo življenje pacienta, vsi zdravstveni delavci skupaj pa lahko rešimo na desetine življenj.

Kljub razvoju medicine so okužbe najpogostejši zaplet zdravljenja v razvitem svetu, pojavijo se pri 5 do 10 % pacientov v bolnišnicah. Po ocenah v EU vsako leto več kot 4.100.000 bolnikov zboli za najmanj eno okužbo, povezano z zdravstvom; neposredna posledica teh okužb pa je več kot 37.000 primerov smrti na leto. Številne raziskave dokazujejo, da je najpogostejši prenos okužb preko rok zdravstvenih delavcev. Higiena rok je pametna naložba, ki nudi izjemen donos za vsak vložen evro.

Roke so vektor prenosa mikroorganizmov, povzročiteljev različnih bolezni. Z rokami lahko mikroorganizme prenašamo neposredno s človeka na človeka, lahko pa povzročimo tudi t.i. navzkrižno kontaminacijo predmetov in površin, če se jih dotikamo z umazanimi rokami. Mikroorganizmi so očem nevidni in tudi roke običajno niso vidno umazane.

Okužbe pa se ne prenašajo le v zdravstvu, temveč tudi v domačem okolju. Z umivanjem rok na enostaven način odstranimo mikrobe, ki so potencialni povzročitelji okužb. Kdaj je potrebo umiti roke? Ob prihodu domov, pred jedjo in po jedi, po uporabi toaletnih prostorov, pri kihanju in kašljanju ter po uporabi robčka.

Redno si umivajmo roke in s tem zaščitimo sebe in svoje najbližje pred okužbo.

Več na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje okužb:

https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2023

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/world-hand-hygiene-day-2023

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content