Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Svetovni dan ledvic in preiskave urina

Okužbe sečil so, takoj za okužbami dihal, med najpogostejšimi okužbami tako v domačem kot tudi bolnišničnem okolju, in so eden od najpogostejših razlogov za predpisovanje antibiotične terapije. Ob svetovnem dnevu ledvic, ki ga letos obeležujemo 10. marca, spomnimo na pomen delovanja ledvic. Ledvice so namreč odgovorne za čiščenje celotnega telesa in vzdrževanje primernega okolja v telesu, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam.

Okužbe sečil

Glavni razlog okužbe sečil je v večini primerov vdor bakterij, ki so normalno prisotne v črevesju ter zunanjem delu spolovila. Daleč najpogosteje obolevajo mlajše, sicer zdrave ženske. V določenih primerih so okužbe sečil lahko bolj zapletene in imajo resnejše posledice, še zlasti kadar govorimo o okužbah sečil pri nosečnicah, otrocih, osebah s sladkorno boleznijo ter pri nekaterih bolezenskih stanjih, kot so sečni kamni, težave s prostato, vstavljen urinski kateter, ter pri okužbah, ki se pogosto ponavljajo. Pomembno je, da znamo ločiti med enostavnimi manj zapletenimi okužbami ter tistimi, ki potrebujejo obravnavo pri zdravniku.

Mikrobiološke preiskave urina

Ob sumu na okužbo sečil bo lečeči zdravnik bolnika napotil na preiskavo urina. V primeru znakov okužbe sečil bo urin poslal tudi na mikrobiološko preiskavo, ki omogoča določitev bakterije, ki je povzročila okužbo.

Mikrobiološke preiskave urina predstavljajo pomemben delež vseh preiskav v mikrobioloških laboratorijih. V laboratorijih NLZOH letno opravimo mikrobiološko preiskavo več kot 40.000 vzorcev urina. Semikvantitativna urinokultura še naprej ostaja zlati standard mikrobiološke diagnostike urinov. Najprimernejši vzorec ob sumu na okužbo sečil je vzorec srednjega curka prvega jutranjega urina. Mikrobiološka diagnostika urina ob okužbah sečil traja v povprečju tri dni. Od prejetja vzorca do izdaje končnega izvida, ki vsebuje identifikacijo povzročitelja okužbe in antibiogram – občutljivost bakterij za antibiotike, ki pa je ključnega pomena za naše naročnike, saj jim omogoča ustrezno izbiro antibiotične terapije.

V laboratorijih NLZOH letno opravimo mikrobiološko preiskavo
več kot 40.000 vzorcev urina.

Ob dejstvu, da narašča število slabše občutljivih bakterij, je hitra izbira ustrezne antibiotične terapije ključnega pomena za uspeh zdravljenja. V večini primerov je zdravljenje okužbe sečil pravočasno in učinkovito, tako da bolnik nima trajnih posledic. Ponavljajoče se okužbe sečil pa lahko vodijo v brazgotinjenje ledvičnega tkiva in nepopravljivo okvaro ledvic.

Svetovni dan ledvic
Postopno poslabševanje ledvičnega delovanja imenujemo kronična ledvična bolezen ali s kratico – KLB. Ocenjujejo, da ima v zahodnem svetu približno 10 % odraslega prebivalstva KLB. Glavni vzroki za nastanek KLB so torej tako imenovane bolezni nezdravega življenjskega sloga, kar je zelo pomembno spoznanje, ki obenem pomeni, da lahko z zdravim življenjskim slogom v veliki meri preprečimo ledvične bolezni; bolniki s KLB pa lahko z zdravim življenjskim slogom bistveno upočasnijo nadaljnje poslabševanje ledvične bolezni.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content