Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Testiraj, manj riskiraj

S sodelovanjem v projektu »Razvoj in nadgradnja mreže mobilnih enot za izvajanje preventivnih programov in programov za zmanjševanje škode na področju prepovedanih drog«, ki poteka od leta 2018,  NLZOH izvaja analize psihoaktivnih snovi anonimno zbranih vzorcev, ki jih uporabniki lahko oddajo na različnih sprejemnih točkah po Sloveniji.

Smo del EWS mreže (Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi) in skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tedensko poročamo o zaznanih substancah, ki so nove psihoaktivne snovi (NPS), spojine z zelo visoko vsebnostjo, lažne tabletke ipd.

Vzorce sprejemamo po različnih sprejemnih točkah v Sloveniji. Največ vzorcev sprejmemo v sprejemni točki DrogArt v Ljubljani (70 %) in v Mariboru (18 %).

V prvem letu projekta (2018) smo izvedli 397 analiz vzorcev PAS. Največ vzorcev je predstavljal kokain (79), sledi MDMA (51) ter konoplja (46). V tem letu smo analizirali 17 novih psihoaktivnih snovi.

V letu 2019 smo izvedli 902 analizi vzorcev PAS. Največ vzorcev je predstavljal kokain (237), sledi amfetamin (144) ter ekstazi (108). V tem letu smo analizirali 30 novih psihoaktivnih snovi.

V preteklem letu (2020) smo izvedli 689 analiz vzorcev PAS. Največ vzorcev je predstavljal kokain (213), sledi amfetamin (89) ter heroin (63). V tem letu smo analizirali 22 novih psihoaktivnih snovi.

Med ostalimi psihoaktivnimi snovmi, ki jih pogosto zaznamo, so LSD, ketamin, 2C-B ter benzodiazepini.

Analize psihoaktivnih snovi izvajamo v laboratoriju. Na voljo imamo štiri različne analizne tehnike določanja psihoaktivnih snovi: FTIR-ATR spektroskopijo, visokotlačni tekočinski kromatograf z DAD analizatorjem (HPLC-DAD), plinski kromatograf z masnim analizatorjem (GC-MS) in tekočinski kromatograf z masnim analizatorjem na osnovi časa preleta ionov (LC-MS-QTOF) za identifikacijo NPS.

V okviru projekta izvajamo analize tudi na terenu. V mobilni enoti laboratorija izvajamo analize z instrumentoma FTIR-ATR in HPLC-DAD. Analiza od prejema vzorca do rezultata traja približno 30 min. V lanskem letu zaradi epidemije mobilnih testiranj nismo izvedli.

Sodelovanje z Združenjem DrogArt

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content