Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Z uvrstitvijo na A seznam hitri testi dokazano nesporni

Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in varnost je 10. junija 2022 objavil seznam hitrih antigenskih testov, na katerem je test Antigen SARS-CoV-2 Test Kit proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd uvrščen na A seznam najbolj ustreznih testov za Covid testiranje vseh do sedaj znanih mutacij virusa. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je test verificiral leta 2021, zaradi česar je bil množično uporabljen v spopadu s pandemijo covid-19.

Test je sicer že več kot eno leto uvrščen na omenjeni seznam. Novost je ta, da so sedaj poročilo NLZOH pregledali in potrdili strokovnjaki Tehnične delovne skupine za diagnostične teste Covid-19, ki združuje strokovnjake iz vseh 27 držav EU in Norveške ter predstavnike Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane, Skupnega raziskovalnega središča in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Seznam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) tega testa sprva ni priporočal za uporabo, ker proizvajalec hitrih testov ni posredoval dokumentacije o zagotavljanju kakovosti v proizvodnem procesu. Svetovna zdravstvena organizacija ga tako nikoli ni uvrstila na domnevni „črni seznam“, temveč se, zaradi pomanjkanja podatkov proizvajalca, glede testa ni opredeljevala.

Dejstvo, da je zdaj strokovno telo Evropske komisije na svojem seznamu omenjen hitri test uvrstilo v skupino A najbolj priporočljivih testov, pomeni strokovno potrditev, da je NLZOH svoje delo v procesu verifikacije opravil strokovno korektno in neoporečno. 

Z informacijo o uvrstitvi na A seznam se je na seji, ki je bila 21. julija 2022, seznanil tudi svet zavoda NLZOH.

Več informacij:

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content