Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Zaradi sodelovanja s šolo nazaj v preteklost

Na svoje poslanstvo nacionalnega laboratorija vedno gledamo široko, zato je tudi sodelovanje s skupnostjo vedno dejavno. Že več let pomagamo Gimnaziji Kranj s sevi in gojišči, da dijaki pobliže spoznajo mikrobiologijo. Tako smo se letos vrnili v preteklost in obudili zamrznjeni 25 let stari sev.

Na gimnaziji Kranj so nas zaprosili za sev bakterije Streptococcus mutans. To je bakterija, ki je normalno prisotna v ustni votlini in je izredno redko povzročiteljica okužb. Pogledali smo po svojih zamrznjenih zbirkah, ki segajo pred leto 1990. Takrat še nismo imeli zamrzovalnih omar na -80°C, kot jih imamo danes. Prvo zamrzovalno omaro smo v našem laboratoriju dobili leta 1994.  Do takrat smo seve vzdrževali na stalnih gojiščih v hladilnikih. Prav tako je bila takratna identifikacija bakterij veliko bolj zamudna. Za identifikacijo bakterijskih sevov smo morali nacepiti številne sladkorje v epruvetah in se potem na osnovi barvnih reakcij odločiti, za katero bakterijsko vrsto gre.

Prošnja Gimnazije Kranj za zgoraj omenjeni sev nam je predstavljala  izziv tako glede preživetja 25 let starega zamrznjenega seva kot tudi glede identifikacije. Sedanja identifikacija sevov namreč poteka z metodo masne spektrometrije – Maldi Tof, ki identifikacijo mikroorganizma poda v nekaj minutah. S pomočjo te tehnologije se je delo v mikrobioloških laboratorijih zelo olajšalo in spremenilo.  »In verjeli ali ne, sev, ki je bil zamrznjen pred četrt stoletja, nam je uspelo obuditi že v 24 urah. Potem ko smo ga preverili s sodobno metodo Maldi Tof in dobili identičen rezultat, pa smo bili kar nekoliko nostalgični za časi, ki so minili,« sta povedali Tanja Blažič in dr. Irena Grmek Košnik iz centra za medicinsko mikrobiologijo v Kranju. 

Na fotografiji sodelavka NLZOH Tanja Blažič, ki ji je uspelo obuditi in identificirati zamrznjeni 25 let stari sev. 

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content