Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Zoonoze

Zoonoze so nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka. Zoonoze vedno potrebujejo živalskega gostitelja in rezervoar, da okužijo človeka. Njihovi povzročitelji so bakterije, virusi, glive in zajedavci, ki v človeško telo pridejo na najrazličnejše načine: z vdihovanjem, z zaužitjem, s pikom (preko kože) …

Rezervoarji in vektorji
Spekter živali, ki so v največji meri prenašalci zoonoz, je precej širok. Pri zoonozah imamo dva pomembna tipa živali: ene so rezervoarji, druge pa vektorji. Pri nekaterih zoonozah potrebujemo tako rezervoar kot tudi vektor, pri nekaterih pa sta vektor in rezervoar ista žival.
V Sloveniji je pogost klopni meningoencefalitis in pri njem so rezervoarji mali sesalci, miši, voluharji. Za vektorje, ki so višji stadiji klopov, je rezervoar srnjad in jelenjad. Neposredno od miši ali srnjadi se z meningitisom ne moremo okužiti. V cikel prenosa mora vstopiti vektor – to je klop kot prenašalec, ki se je hranil na sesalcu in se potem prisesal na nas ter morda na nas prenesel virus meningitisa.
Vektor ni potreben npr. pri hantavirusih, ki so tudi prisotni v Sloveniji. Rezervoarji za hantaviruse so mali sesalci in bolezen se prenaša s suhim aerosolom. Okuženi mišji iztrebki in urin se npr. na podstrešju posušijo in se med pometanjem dvignejo v zrak, ki ga vdihujemo. V tem primeru gre za neposredno okužbo.

Živali
Spekter živali je zelo različen. Virus ptičje ali prašičje gripe se lahko prenaša s perutnine na človeka ali s prašiča na človeka, kar je denimo pogosto v ZDA. Tam so zelo obiskani sejmi, na katerih trgujejo s prašiči in so ljudje pogosto v tesnem kontaktu z živaljo. Pri prenosu virusa gripe je zelo pomemben razmeroma tesen stik, da se okužimo. Tudi prašičja gripa je zoonoza. Gripa je v osnovi zoonoza, a se določeni sevi dobro umestijo v človeku, tako da ne potrebujejo več živalskega rezervoarja, ampak krožijo samo med nami, med ljudmi. Temu potem običajno rečemo sezonska gripa.

Covid-19
Tudi pandemija covid-19 je zoonoza. Še vedno potekajo raziskave o tem, kje je prišlo do preskoka na ljudi. Kasneje se je virus udomačil med ljudmi. Zdaj je že postal človeški virus, če pogledamo, kako je bolezen nalezljiva. Ne potrebuje več živalskega rezervoarja in se širi med ljudmi.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content