Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave

Fumigacija

Fumigacija (oziroma plinjenje) je način zatiranja škodljivcev, pri katerem tretirani prostor popolnoma napolnimo s plinastim pesticidom oz. fumigantom. S tem postopkom uničimo vse insekte in vse njihove razvojne oblike. Kot ostale metode obvladovanja škodljivcev se lahko tudi fumigacija izvaja preventivno ali pa ob pojavu insektov.

Ob pravilni izvedbi, ustrezni higieni kot spremljevalnem procesu in zadostnem tesnjenju bi morali doseči popolno uničenje škodljivcev, zato ponovitve niso potrebne.  O učinkoviti fumigaciji govorimo takrat, ko nam pri ustrezni temperaturi določen čas (od 3 do 7 dni) uspe vzdrževati želeno koncentracijo fumiganta. Zaradi tega se fumigacija izvaja v zaprtih prostorih, v katerih smo predhodno zatesnili vse odprtine, skozi katere bi plin lahko nekontrolirano uhajal. Podoben učinek dosežemo, če fumigacijo izvajamo pod PVC-folijo ali pa v transportnih zabojnikih.

Pred fumigacijo je potrebno kar najbolj natančno določiti prostornino tretiranega prostora (praznega prostora oziroma volumen materiala), saj lahko le na tak način apliciramo zadostno količino plina. Zaradi izredne toksičnosti moramo upoštevati vsa varnostna navodila. Vstop v prostor je strogo prepovedan, izvajalci pa lahko vstopajo le z ustrezno zaščitno opremo. Ob koncu izpostavljenosti je treba tretirani prostor oziroma material prezračiti. S tem odstranimo ves plin in se izognemo kasnejšim težavam. Plin v materialu ne pušča nobenih toksičnih ostankov, zato je npr. tretirano živilo popolnoma varno za uporabo.

Pogosta vprašanja
V prosti prodaji je kar nekaj preparatov, insekticidov in vab za mravlje, ki naj bi ob priporočeni uporabi rešili težavo. Če po več poskusih zadeve ne rešite, se obrnite na spodnji kontakt.
S tovrstnimi pripravki ne morete sistemsko uničiti gnezda, saj niso strupi. V najboljšem primeru lahko s temi preparati naredite oviro, skozi katero mravlje ne bodo šle.
Če gre za večstanovanjsko stavbo, svetujemo, da se obrnete na svet stanovalcev oz. upravnika objekta, saj so faraonske mravlje po vsej verjetnosti prisotne po vsej stavbi. Predlagamo tretiranje vseh stanovanj s strani strokovnega izvajalca.
Vso prtljago, s katero ste prišli z dopusta, odložite v prostor, ločen od bivalnih prostorov, npr. garaža, kurilnica, klet. Za kovčke in tekstil se priporoča kakršna koli toplotna obdelava, lahko hlajenje v zamrzovalni skrinji ali pregrevanje s paro. Na dopustu bodite pozorni na sledove stenic na posteljnini in na ugrize na koži.
Ob dovolj zgodnji identifikaciji stenic so te prisotne v le eni sobi. To sobo takoj zapustite, s seboj ne vzemite ničesar. Vrata zalepite z lepilnim trakom, da je onemogočeno širjenje stenic. Za nadaljnja navodila takoj pokličite strokovnega izvajalca.
V prostorih, v katerih je sanitarnotehnična ureditev manjša kot v bivalnih prostorih, hkrati pa je zaradi odprtih oz. slabo tesnjenih vrat možen vdor glodavcev, svetujemo stalno nastavljene strupene vabe. Strup mora biti nedosegljiv ostalim živalim in otrokom.
V tem primeru ne uporabljajte strupenih vab. Vabe zastrupijo glodavca po nekaj dneh, vi pa si ga želite odstraniti takoj. Zato v tem primeru predlagamo uporabo lovk, pasti oz. lepilnih plošč. Za vabo pa uporabite oreščke, suho sadje, čokolado ali arašidovo maslo.
Osnovni ukrep za obvladovanje muh je dobra higienska ureditev okolice in doma, saj le tako preprečimo nadaljnje širjenje in razmnoževanje muh. Vsekakor je priporočljiva tudi uporaba raznih domačih pasti, lepilnih trakov, električnih lovilcev mrčesa ipd. Ob izjemnih primerih pa se svetuje izvedba dezinsekcije zunanjih sten objektov, ki jo izvede strokovni izvajalec.
Če ste občutljivi na pike, potem takoj poiščite strokovno pomoč. Če pa na pike niste alergični, lahko ob primerni zaščitni opremi (npr. čebelarski kombinezon) na gnezdu uporabite spreje oz. pene, ki so v prosti prodaji. Zatiranje os in sršenov se izvaja zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko le-ti mirujejo.
Velika verjetnost je, da so ščurki prisotni v kanalizacijskem omrežju. V tem primeru se obrnite na upravljavca kanalizacije, ki lahko sprejme nadaljnje ukrepe.
Veliko je žuželk, ki niso škodljive in so le del narave. V tem primeru žuželke verjetno le iščejo hrano. V naše bivalne prostore pa kakšna zaide po naključju. Ker je uporaba insekticidov v naravi prepovedana, strokovni izvajalci take storitve ne bodo izvedli. Svetujemo, da v času prisotnosti žuželk zapirate okna in vrata. Taki pojavi po navadi hitro izzvenijo.

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Področja
Storitve
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content