Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Mednarodni dan osveščanja o ambroziji

Mednarodno združenje za ambrozijo (International Ragweed society) na temeljih znanstvenih raziskovanj promovira védenje o ambroziji in pojavljanju cvetnega prahu v zraku. Leta 2011 je združenje razglasilo, da bo prva poletna sobota mednarodni dan osveščanja o ambroziji. Dan je namenjen povečevanju razumevanja in zavedanja o problemih, ki jih ta tujerodna in invazivna rastlina povzroča po vsem svetu.

Datum, ki letos pade na 26. junij, je izbran zgodaj v rastni sezoni ambrozije, da se lahko pripravimo in izvedemo akcije odstranjevanja pred cvetenjem in zorenjem semen. Čas pojavljanja cvetnega prahu je namreč od druge polovice julija do konca septembra. Alergikom odsvetujemo stik z rastlino, saj povzroča težave pri več kot 95 % posameznikov, preobčutljivih za cvetni prah ambrozije.

Pelinolistna žvrklja ali ambrozija

Razširjenost

Pelinolistna žvrklja, ki jo poznamo pod imenom pelinolistna ambrozija ali preprosto ambrozija, izvira iz Severne Amerike, od koder so jo v 19. stoletju zanesli tudi v Evropo. Razširjena je v nižinah po vsej Sloveniji. Pogosto raste na peščenih krajih, zlasti ob prometnih cestah, ob vodah, na nasipih in smetiščih, ob železnici, na robovih njiv in na zapuščenih njivah. Ponekod uspeva tudi v presvetljenih delih nižinskih gozdov.

Škodljivost

V Sloveniji je splošno razširjena pelinolistna ambrozija, njen škodljiv vpliv je mogoče preprečiti le z doslednim odstranjevanjem. Semena so trdoživa, lahko ostanejo kaljiva tudi trideset in več let. V Sloveniji je zatiranje ambrozije zakonsko obvezno.

Več na https://www.nlzoh.si/ambrozija/.

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content