Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

MEEL na sejmu SOBRA

8. Mednarodni sejem SOBRA, ki je potekal med 23. in 25. septembrom 2021 v Gornji Radgoni, je na eno mesto postavil institucije, ki nam zagotavljajo obrambo, varnost, zaščito in reševanje. Predstavljala se je tudi Mobilna enota ekološkega laboratorija (MEEL), ki deluje v okviru NLZOH.

MEEL je s svojimi ekipami strokovnjakov usposobljen za opravljanje terenskih kemijskih in bioloških preiskav in meritev ob nesrečah z nevarnimi snovmi in drugih večjih onesnaženjih življenjskega okolja. Ob aktivaciji s strani Republiškega centra za obveščanje lahko MEEL izvaja detekcijo in identifikacijo kemijskih, bioloških ali drugih virov ogrožanja ter izvede laboratorijske kemijske in biološke preiskave in meritve.
Po meritvah in vzorčenju ekipa MEELa seznani vodjo intervencije z ugotovitvami in predlaga, ko je to primerno, tudi ukrepe za omilitev posledic nesreče. Nadaljnje analize vzorcev se po potrebi izvede v laboratoriju.

»Imamo hitre teste za zrak, s katerimi lahko na terenu določamo koncentracije raznih snovi, ki so lahko škodljive za ljudi. Del opreme je kovček za vode z reagenti, da lahko določimo nitrite, amonijak, trdoto, pH vrednost ali pa določene meritve opravimo s fotometrom. Kovček za tla nam služi za hitre analize tal. Predstavljamo pa tudi merilec, ki optično meri delce v zraku, lahko pa jih lovimo tudi na filtre, ki jih nato analiziramo v laboratoriju (npr. v primeru požara). Poseben merilnik nam omogoča tudi merjenje organskih snovi v zraku,« je opremo in delo MEEL na sejmu predstavljal Uroš Lešnik, ki je eden od članov ekipe v MEEL.

Kovček za tla
Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content