Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa

Evropski dan antibiotikov 18. november 2023

Kot vsako leto tudi letos 18. novembra obeležujemo Evropski dan ozaveščanja o antibiotikih (EAAD, European Antibiotic Awareness Day) ali krajše Evropski dan antibiotikov ter od 18. do 24. novembra Teden Svetovne zdravstvene organizacije ozaveščanja o antibiotikih (WAAW, World Antibiotic Awareness Week). 

Med odpornimi bakterijami, ki povzročajo okužbe pri ljudeh in ki se širijo, so nekatere še posebej nevarne. Katere odporne bakterije ter kako se širijo pa lahko ugotavljamo s posebnimi načini sekvenciranja. Podobno kot smo ter še vedno sledimo različicam virusa SARS-CoV-2 z določanjem genoma virusa, lahko sledimo bakterijam z določanjem genoma bakterij. Na ta način ugotovimo, kateri tipi odpornih bakterij so najbolj razširjeni, ali se odporne bakterije prenašajo med bolnišnicami, ali v Sloveniji tudi prevladujejo enaki tipi odpornih bakterij kot drugje po Evropi ali po svetu. Deloma te raziskave potekajo v okviru velikega evropskega projekta SLOSEQ, kjer sodelujejo NLZOH, NIJZ in MF UL (IMI).

Na sliki je predstavljena sorodnost bakterijskih izolatov, ki je bila določena s sekvenciranjem in analizo genoma. Vsak krogec prikazuje enega ali več  bakterijskih izolatov. Številka na črti med dvema krogcema nam pove kako sorodna sta si izolata – nižja kot je bolj sta izolata sorodna in bolj verjetno je, da sta del istega izbruha ali da lahko rečemo, da je šlo za prenos. Tiste najbolj sorodne bakterije so na sliki obdane z barvo. Barva krogca pa nam dodatno pove katere gene, ki omogočajo odpornosti proti antibiotikom iz skupine karbapenemov ima.  

Storitve
Kakovost
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content