Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave
Lupa
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
objave
javne-objave

EU-WISH

Wastewater Integrated Surveillance for Public Health (Integrirano spremljanje odpadnih voda za potrebe javnega zdravja)

Področje: Mikrobiologija

Kratek naziv: EU-WISH

Dolg naziv: Wastewater Integrated Surveillance for Public Health (Integrirano spremljanje odpadnih voda za potrebe javnega zdravja)

Opis projekta:

Splošni cilj EU-WISH je podpora sodelujočim državam pri izboljšanju, razširitvi in konsolidaciji spremljanja odpadnih voda za javno zdravje.

Spremljanje odpadnih voda in povezana epidemiološka ocena je bilo med pandemijo COVID-19 uporabljeno kot orodje za zagotavljanje pravočasnega in ustrezno relevantnega zbiranja obveščevalnih podatkov, ki dajejo uporabne, dopolnilne podatke. Skupne dejavnosti so se v tem izkazale kot koristne, EU-WISH pa jih bo nadgradil in razširil. Redno spremljanje odpadnih voda v kombinaciji z drugimi kazalniki za upravljanje s pandemijo COVID-19 je olajšalo sprejemanje odločitev, kar je še posebej pomembno v obdobjih nizke stopnje testiranja. Posledično je bilo spremljanje odpadnih voda sistematično vključeno v nacionalne strategije spremljanja za preprečevanje in obvladovanje pandemije COVID-19. Kljub temu pa se stopnja zaznavanja virusa SARS-CoV-2 in njegovih variant v odpadnih vodah razlikuje med državami članicami.

Osredotočenost EU-WISH je podpora dejavnostim za izboljšanje nacionalnih zmogljivosti spremljanja parametrov javnozdravstvenih tveganj v odpadnih vodah s krepitvijo izmenjave znanja in deljenjem najboljših praks na podlagi znanstvenih dokazov. Dejavnosti te skupne akcije bodo usmerjene v združevanje ključnih nacionalnih deležnikov  za vzpostavitev uspešnega sistema, integracijo in dopolnjevanje spremljanja odpadnih voda z drugimi sistemi spremljanja za krepitev pripravljenosti in odziva na čezmejne zdravstvene grožnje. EU-WISH je močno partnerstvo, ki lahko prispeva k viziji in dejavnostim za spremljanje odpadnih voda ne le na evropski, temveč tudi na globalni ravni.

Vodilna organizacija v Sloveniji:

Slovenski del partnerstva tvorita Nacionalni inštitut za javno zdravje kot vodilni partner in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, kot pridruženi partner.

https://nijz.si/projekti/eu-wish-eu-wastewater-integrated-surveillance-for-public-health/

Financiranje: EU-WISH je evropski projekt, ki ga sofinancira Evropska unija (EU).

Časovnica projekta: 1.11.2023 – 31.10.2026

Povezava do uradne spletne strani: https://www.eu-wish.eu/

Zakaj sodelovati z nami?

Zanesljivi rezultati neodvisnih strokovnjakov

Strokovnost

Storitve izvajamo v skladu z najnovejšimi spoznanji v različnih strokah.

Neodvisnost

Naloge v vseh svojih dejavnostih in oblikovanje strokovnih mnenj izvajamo neodvisno.

Odgovornost

Vsak zaposleni je odgovoren za izvajanje svojih nalog v dogovorjenem času.

Zanesljivost

Točnost, natančnost, pravilnost in pravočasnost so temelj zanesljivosti in s tem zaupanja naših uporabnikov storitev.

Področja
Storitve
Iskanje
O nas
Lokacije
Skip to content